Afbeelding
Stophersentumoren.nl

Driebergentocht gaat door en levert ruim 36.000 euro op

Maatschappelijk

DRIEBERGEN De elfde editie van de Driebergentocht heeft zaterdag ruim 36.000 euro opgeleverd. Tijdens de tocht bedwongen deelnemers een beroemde en beruchte Franse berg.

Ondanks de onzekere tijden door corona bleef organisator Klaske Hofstee optimistisch. ,,We gaan ook dit jaar de berg op.” En gelijk kreeg ze. De deelnemers reisden afgelopen week af naar één van de zwaarste etappes die ze ooit hebben gefietst. De 2642 meter hoge Col du Galibier. En wel de noordkant. Om de noordkant te beklimmen moet je eerst vijftien kilometer de Col du Telegraphe beklimmen om vervolgens nog negentien kilometer de Col du Galibier op te gaan. Een haast bovenmenselijke opgave. Toch werd deze prestatie door bijna alle deelnemers volbracht. Twee hersentumorpatiënten waren van de partij. Wiebe Oosterveen en Nico Faaij. Een derde hersentumorpatiënt moest helaas afhaken. Zijn gezondheid was door de ziekte zodanig achteruit gegaan dat hij de reis naar Frankrijk niet meer kon maken en dus zeker geen berg meer zou kunnen beklimmen. 

Klaske vertelt: ,,Dat is zo verraderlijk met een hersentumor. De patiënten zien er gezond uit, maar onder hun schedel is een woeste strijd bezig, die je niet kunt winnen. Bij kwaadaardige hersentumoren mag je van geluk spreken als je er twee jaar na de diagnose nog bent. En dan praat ik dus over het woord geluk, want een genezende behandeling voor deze ziekte is nog steeds niet voorhanden.” 

Patiënten met een hersentumor hebben een korte levensverwachting. Iedere dag overlijden twaalf mensen in Nederland door een hersentumor. Vier mensen door een primaire hersentumor, acht mensen per dag door een uitzaaiing van een andere kankersoort in de hersenen. En toch gebeurt er relatief erg weinig onderzoek naar deze vernietigende ziekte. Dat willen de deelnemers met de Driebergentocht veranderen. Bij iedere ziekte zie je dat meer onderzoek de behandeling verbeterd en genezingskansen verhoogd. Daar maken wij ons sterk voor samen met stichting STOPhersentumoren.nl. Het enige fonds in Nederland wat hersentumoronderzoek als speerpunt heeft.

Volgend jaar 16 juli gaat de Driebergentocht weer een berg verzetten. Vanaf 1 september kun je je inschrijven en beginnen met trainen en sponsoren werven. Zie voor meer informatie op www.driebergentocht.nl 

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Muzikale zomernachten in openluchttheater Landgoed Zonheuvel 3 uur geleden
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 9 aug, 07:34
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 9 aug, 07:30
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30