Op de kaarsen staan verschillende teksten, waaronder één met 'Licht is leven'.
Op de kaarsen staan verschillende teksten, waaronder één met 'Licht is leven'. Noah en Myrthe Faaij

Zusjes halen 2.004 euro op met kaarsenactie voor het goede doel

27 december 2019 om 11:21 Maatschappelijk

DRIEBERGEN De twee zusjes Myrthe en Noa Faaij organiseerden op kerstavond 24 december een Lichtjesavond om sponsorgeld op te halen voor hun deelname aan de 3Bergentocht. Tijdens de Lichtjesavond bedachten de meiden een kaarsenactie om geld in te zamelen voor hun deelname aan de klimtocht. Daarmee haalden ze 2.004 euro op voor het goede doel Stichting STOPhersentumoren.nl.

Ieder jaar beklimmen Noa (15) en Myrthe Faaij (14) een berg om te zorgen dat er meer geld gaat naar onderzoek van hersentumoren. Beiden hebben een sponsorbedrag van 1500 euro nodig. Om dit bedrag te werven, bedenkt het tweetal ieder jaar acties. Een keer verkochten ze kaartjes, en lichtgevende steentjes. Vorig jaar verkochten ze houten kralen met namen erop. Dit jaar waren het kaarsen.

LICHTJESAVOND Maar liefst 461 kaarsen brandden deze kerst in de voortuin van de twee zusjes. Op iedere kaars staat een naam, van kleine kinderen, vaders, moeders, dochters, zonen, tantes, ooms, opa's en oma's. Alle kaarsen zijn gekoppeld aan een dierbaar gezin wat door middel van de kaarsenactie steun zocht of hun geliefde wilde herdenken tijdens de Lichtjesavond. Ruim een uur hadden de zusjes nodig om alle kaarsen aan te steken en ze weg te zetten. Vele dorpsbewoners zijn even langsgekomen om de kaars te zoeken van hun dierbare tussen alle kaarsen. 

SUCCES Myrthe vertelt: ,,De kaarsen branden 48 uren lang, dus tijdens de hele kerst. Dat vindt ik zo mooi. Ook omdat mijn oma dit jaar is overleden en 1e kerstdag jarig was geweest". Noa Faaij: ,,Ik had nooit verwacht dat we zoveel kaarsen zouden verkopen. Iedere dag kwamen er weer meer kaarsen bij. Ze waren niet aan te slepen. We zijn blij en dankbaar dat zovele mensen ons en daarmee onderzoek naar hersentumoren wilden steunen."

DE STICHTING Stichting STOPhersentumoren.nl heeft als doel het versneld dichterbij halen van genezende behandelingen voor patiënten met kwaadaardige hersentumoren. Professor dr. S. Leenstra, hoogleraar bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam: ,,Het is van het grootste belang dat er meer toegepast wetenschappelijk onderzoek komt naar de genezing van kwaadaardige hersentumoren. De lijdensdruk voor patiënt en familie is door de ernst van deze kankersoort zeer hoog."

De meiden beklimmen zaterdag 25 juli 2020 de Col du Galibier, 2.646 meter hoog en 34 km lang, om meer onderzoek naar hersentumoren mogelijk te maken. De acties van Myrthe en Noa Faaij zijn te vinden op www.3bergentocht.nl

Myrthe (14).
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie