Afbeelding
Archief BDU media

Kritiek op verkeersplan Koenestraat Amerongen

11 augustus 2018 om 13:38 lokaal

AMERONGEN De voorgenomen wegaanpassingen en verkeersmaatregelen voor de Koenestraat zijn volstrekt onvoldoende. Die conclusie trekt inwoner Aart Kroeze in een verkeersonderzoek dat hij afgelopen week aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De maatregelen zullen de verkeersveiligheid in de Koenestraat misschien iets verbeteren, maar volgens Kroeze lossen die het probleem van de leefbaarheid niet op.

Michiel Schaaij

Vorige maand besloot verkeerswethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) om op alle kruispunten van de Koenestraat verkeersplateau's aan te leggen. Ook laat hij op verschillende plekken een zebrapad aanbrengen en worden de trottoirs aangepakt. Tegelijkertijd komen er technische aanpassingen om overlast van regenwater tegen te gaan. Volgens Boonzaaijer kan de Koenestraat dan weer jaren vooruit.

TELEURSTELLING Verschillende buurtbewoners hebben meegewerkt aan de voorbereiding van de verkeersmaatregelen. Kroeze was als lid van het bewonerscomité ook bij dat overleg betrokken. Hij zegt maar matig verheugd te zijn dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren. ,,De teleurstelling overheerst", aldus Kroeze in zijn verkeersonderzoek. Zo wordt er volgens hem geen soelaas geboden voor de soms chaotische verkeerssituatie bij de supermarkt.

VERKEERSGROEI De verkeerstechnische voorzieningen die de gemeente nog dit jaar wil aanbrengen, noemt Kroeze een doekje voor het bloeden. Hij verwijt burgemeester en wethouders, dat zij onvoldoende oog hebben voor de groei van het verkeer. De verkeerstellingen die Kroeze vorig jaar op de Koenestraat heeft uitgevoerd, rechtvaardigen volgens hem een echte aanpak van de problematiek.

LIJNBUS Uit de telling blijkt overigens dat de verkeersintensiteit op de Koenestraat vorig jaar licht afnam. Dat wordt volgens Kroeze veroorzaakt door het schrappen van de lijnbusroute over de Koenestraat en door de nieuwe meetmethode, die hij bij zijn tellingen hanteert. Hij denkt dat het aantal verkeersbewegingen de komende jaren flink kan toenemen en spreekt in dat verband over een ,,voortdenderende verkeersmoloch".

RONDWEG Eerder pleitte Kroeze bij de Heuvelrugpolitiek voor een haalbaarheidsonderzoek naar een noordwestelijke rondweg om Amerongen. Die zou aansluiten op de Bertus Leendersweg en daardoor de Koenestraat bevrijden van het doorgaande verkeer. De gepensioneerd verkeersdeskundige beschouwt zo'n rondweg nog steeds als ,,een structurele oplossing, die écht zoden aan de dijk zet".

advertentie
advertentie