Afbeelding
Kerngroep Stop4deroute

Bewust stemmen kan vierde aanvliegroute tegenhouden

16 november 2023 om 12:14 Lokaal Deel je nieuws

Bewust stemmen op 22 november kan ervoor zorgen dat er geen snelweg komt boven de hoofden van de mensen die in de provincie Utrecht wonen. Deze snelweg zal leiden tot veel overlast, zonder dat er significant minder overlast is voor mensen die onder de andere routes wonen. Kerngroep Stop4deroute heeft in kaart gebracht hoe de politieke partijen denken over de vierde aanvliegroute. 

60.000 handtekeningen tégen route

60.000 mensen hebben inmiddels de petitie getekend tegen de komst van de vierde aanvliegroute van dalende vluchten naar Schiphol, die er dreigt te komen over de provincies Utrecht en Gelderland. Daarnaast hebben 20 gemeenten én de provincie Utrecht zich uitgesproken tégen de route. Ook landelijk zijn meerdere partijen tegen de vierde aanvliegroute en hebben dit in hun verkiezingsprogramma opgenomen. Kerngroep Stop4deroute heeft in kaart gebracht hoe de verschillende partijen hierover denken.

De vierde aanvliegroute is onderdeel van de luchtruimherziening van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die binnen enkele jaren wordt ingevoerd. Over de nieuwe route komt 20 procent van alle dalende vluchten naar Schiphol. Dit zijn 120 vliegtuigen per dag, in aanvulling op de vliegtuigen die in deze provincies al vliegen en overlast veroorzaken. De dalende vliegtuigen vliegen laag, namelijk onder de 2100 meter, wat een geluidsbelasting geeft boven de WHO-(gezondheids)richtlijn.

Vierde route faciliteert groei vliegverkeer

Argumenten van duurzaamheid, die het ministerie aanhaalt voor de vierde route, kloppen niet volgens de kerngroep. Dit blijkt ook uit het milieueffectrapport, dat het ministerie heeft laten opstellen. Hierin staat: “Tegelijkertijd moet worden vermeld dat de Luchtruimherziening in relatief grote mate bijdraagt aan het realiseren van capaciteit voor de groei van de luchtvaart, maar in mindere mate aan de in de Luchtvaartnota beoogde duurzaamheid en leefbaarheid.” 

Groei van het vliegverkeer lijkt het werkelijke doel van de vierde route. Daarom moeten niet alleen mensen in de provincies Utrecht en Gelderland zich zorgen maken. Groei van het vliegverkeer – het doel van het ministerie is bijna een verdubbeling in 2050 – resulteert in meer hinder voor héél Nederland: meer CO2-uitstoot, meer geluidshinder, en meer uitstoot van stikstof, fijnstof en andere kankerverwekkende stoffen. Krimp van het vliegverkeer is de enige manier om Nederland leefbaar te houden. In het overzicht van de partijen is daarom ook het standpunt over krimp meegenomen.

Kies voor welzijn

Naast bewust stemmen op 22 november, kunnen mensen méér doen. Ze kunnen de petitie tekenen, die aangeboden zal worden aan de nieuwe minister. Ook kunnen ze zich aanmelden bij een lokale Stop4deroute groep om actie te voeren, of er één starten. Steeds meer gemeenten spreken zich uit tegen de vierde aanvliegroute. Nu is het de beurt aan de landelijke politiek om hierin keuzes te maken. Niet voor ongebreidelde groei, maar voor het welzijn van mensen en natuur. 

advertentie
advertentie