De Doornse Kastelentocht keert na enkele jaren weer terug naar Huis Doorn.
De Doornse Kastelentocht keert na enkele jaren weer terug naar Huis Doorn. Archief BDU

Kastelentocht weer bij Huis Doorn

12 augustus 2018 om 07:02 lokaal

DOORN De Doornse Kastelentocht keert weer terug naar Huis Doorn. Op zondag 19 augustus zullen meer dan veertig koetsiers hun mooiste rijtuigen tonen aan het publiek tijdens de 53e editie van het evenement. Nieuw dit jaar: een samenwerking met een vereniging van Rolls-Royce- en Bentley-eigenaren.

Marc Satijn

Nog geen drie jaar geleden verruilde het evenement het landgoed voor het verderop gelegen Beukenrode. Volgens voorzitter Martin van der Graaf heeft de terugkeer met een paar dingen te maken. ,,Enerzijds omdat Huis Doorn ons weer gevraagd heeft, maar ook de ruimte die wij daar nu kunnen benutten is groter dan de eerdere edities op het landgoed. Daarnaast kunnen wij de veiligheid beter garanderen en vonden de koetsiers en het publiek de locatie mooier en beter."

ROUTE Een verandering van startlocatie maakt dat ook de route anders is dan voorgaande jaren. ,,Vanuit Huis Doorn is het makkelijker om de routes uit te zetten. Wij zitten daar centraler, de vorige locatie lag toch een kilometer of vier van Doorn af", aldus de voorzitter, die met de route dit jaar ook het Leersumse Park Broekhuizen aandoet.

Toch verandert er weinig aan het evenement. ,,Nee, het blijft de kastelentocht. Maar wij willen wel steeds meer koetsiers enthousiast krijgen om naar de tocht in Doorn te komen. We hebben daarom ook meer gelobbyd bij andere ritten en er gelukkig meer aanspanningen bij gekregen ten opzichte van vorig jaar."

OLDTIMERS Wel nieuw is een samenwerking met de vereniging van Rolls-Royce- en Bentley-eigenaren 'De Mascotte'. ,,Zij zullen dit jaar voor het eerst met ongeveer 75 auto's op het terrein van Huis Doorn verschijnen. Daarmee willen wij zorgen dat er voor het publiek meer te zien is, ook als de aanspanningen weer weg zijn voor de middagroute."

PROGRAMMA Tussen 10.30 en 11.30 uur zullen de oldtimers naar het landgoed komen, waarna ze de hele dag te bezichtigen zijn. De koetsen stellen zich vanaf 09.00 uur op de grote weide, waarna de ochtendrit om 10.00 uur start.

Rond 12.30 uur keren de rijtuigen terug, waarna het publiek uitgebreid de tijd heeft om de rijtuigen en paarden van dichtbij te bekijken. Om 13.30 uur vertrekt de middagrit die rond 15.30 uur wordt afgesloten bij Huis Doorn.

JURY Wegens succes zijn er ook dit jaar weer twee gelegenheidsjury's. De afgelopen weken konden geïnteresseerden zich aanmelden om tot één van deze jury's te behoren. ,,Inmiddels zijn de juryleden bekend. Een kinderjury beoordeelt welke aanspanning er in aanmerking komt voor de prijs voor het 'Leukste Geheel' en een jury van volwassenen buigt zich over de publieksprijs."

Programmaboekjes zijn in de voorverkoop bij de bekende boekwinkels te koop. De toegang tot het terrein is gratis.

advertentie
advertentie