Afbeelding
Henny Jansen

Ophef over kerkverbouwing

lokaal

AMERONGEN Het plan voor een verbouwing in de monumentale Andrieskerk aan de Hof roept verzet op. De kerkenraad van de protestantse gemeente wil van de dorpskerk een multifunctioneel centrum maken. Maar tientallen omwonenden en kerkgangers spreken over ,,een dreigende ontzieling" van het protestantse godshuis. Ze willen dat de verbouwing in deze vorm niet doorgaat.

Michiel Schaaij

Om de exploitatie van de Andrieskerk mogelijk te houden, gaat het bestuur van de protestantse gemeente het beeldbepalende kerkgebouw openstellen voor bijvoorbeeld conferenties, symposia en vergaderingen. De faciliteiten in de kerk moeten daarop worden aangepast. Tegenstanders vinden echter dat het huidige verbouwingsplan veel te ver gaat.

[ILLEGAAL] Omwonenden en kerkgangers hebben daarom een bezwaarschrift bij de gemeente ingediend. Ook zijn ze naar de Utrechtse bestuursrechter gestapt. Intussen is de eerste fase van de interieur-aanpassing al achter de rug. Om een theateropstelling in de kerk te realiseren is een deel van de houten kerkbanken afgevoerd. De zitplaatsen die daarvoor zijn teruggekomen, betitelt Versteeg als ,,smakeloze kantoorstoelen".

[TOILET] Het protest tegen de verbouwing richt zich verder tegen de voorgenomen plaatsing van twee houten containers in de kerk. Daarin komen keuken- en toiletvoorzieningen voor de betalende gasten, die de protestantse kerkenraad hoopt aan te trekken. ,,Een historische grafzerk van een echtpaar dat in 1610 en 1624 is overleden, komt binnen de toiletcontainer en wordt onderdeel van een wc-vloer", aldus Versteeg.

[AANTASTING] Meer dan tachtig omwonenden hebben intussen hun handtekening onder het bezwaarschrift gezet. Ze hebben moeite met de in hun ogen ,,ernstige aantasting van het monumentale interieur". Volgens de boze bezwaarmakers doet de voorgestelde verbouwing sterk afbreuk aan de historische beleving van het kerkgebouw. ,,Er zijn betere alternatieven voor de instandhouding van de kerk", aldus Versteeg.

[CONFLICT] In 2010 speelde zich een vergelijkbaar conflict af binnen de protestantse gemeente in Doorn. Daar noemden tegenstanders de herinrichting van de Maartenskerk ,,een kaalslag" en ,,een breuk met het verleden". Maar de bezwaren tegen de voorgestelde ingrepen werden door de Arnhemse rechtbank van tafel geveegd.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 10 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 20 uur geleden