Afbeelding
Henny Jansen

Ophef over kerkverbouwing

lokaal

AMERONGEN Het plan voor een verbouwing in de monumentale Andrieskerk aan de Hof roept verzet op. De kerkenraad van de protestantse gemeente wil van de dorpskerk een multifunctioneel centrum maken. Maar tientallen omwonenden en kerkgangers spreken over ,,een dreigende ontzieling" van het protestantse godshuis. Ze willen dat de verbouwing in deze vorm niet doorgaat.

Michiel Schaaij

Om de exploitatie van de Andrieskerk mogelijk te houden, gaat het bestuur van de protestantse gemeente het beeldbepalende kerkgebouw openstellen voor bijvoorbeeld conferenties, symposia en vergaderingen. De faciliteiten in de kerk moeten daarop worden aangepast. Tegenstanders vinden echter dat het huidige verbouwingsplan veel te ver gaat.

ILLEGAAL Omwonenden en kerkgangers hebben daarom een bezwaarschrift bij de gemeente ingediend. Ook zijn ze naar de Utrechtse bestuursrechter gestapt. Intussen is de eerste fase van de interieur-aanpassing al achter de rug. Om een theateropstelling in de kerk te realiseren is een deel van de houten kerkbanken afgevoerd. De zitplaatsen die daarvoor zijn teruggekomen, betitelt Versteeg als ,,smakeloze kantoorstoelen".

TOILET Het protest tegen de verbouwing richt zich verder tegen de voorgenomen plaatsing van twee houten containers in de kerk. Daarin komen keuken- en toiletvoorzieningen voor de betalende gasten, die de protestantse kerkenraad hoopt aan te trekken. ,,Een historische grafzerk van een echtpaar dat in 1610 en 1624 is overleden, komt binnen de toiletcontainer en wordt onderdeel van een wc-vloer", aldus Versteeg.

AANTASTING Meer dan tachtig omwonenden hebben intussen hun handtekening onder het bezwaarschrift gezet. Ze hebben moeite met de in hun ogen ,,ernstige aantasting van het monumentale interieur". Volgens de boze bezwaarmakers doet de voorgestelde verbouwing sterk afbreuk aan de historische beleving van het kerkgebouw. ,,Er zijn betere alternatieven voor de instandhouding van de kerk", aldus Versteeg.

CONFLICT In 2010 speelde zich een vergelijkbaar conflict af binnen de protestantse gemeente in Doorn. Daar noemden tegenstanders de herinrichting van de Maartenskerk ,,een kaalslag" en ,,een breuk met het verleden". Maar de bezwaren tegen de voorgestelde ingrepen werden door de Arnhemse rechtbank van tafel geveegd.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48