Bij een veldopstelling zijn de aantallen veel groter dan op een particulier dak
Bij een veldopstelling zijn de aantallen veel groter dan op een particulier dak Bron: internet

'We moeten er nú mee beginnen'

6 juli 2018 om 06:13 lokaal

HEUVELRUG Werner van Katwijk, raadslid voor het CDA in de huidige gemeenteraad, dient binnenkort een motie in voor het aanleggen van een veld zonnepanelen in onze gemeente. Dit zou volgens hem moeten langs de A12, tussen Maarn en Driebergen. Een veld daar levert zes tot acht megawatt aan energie op, genoeg voor de energievoorziening van 2000 huishoudens.

Wilco Willemse

Van Katwijk, wonend in Leersum, houdt zich al langer bezig met het duurzaam opwekken van energie. Zo was hij adviseur in De Glind op dit gebied en nu pakt hij de handschoen op in Utrechtse Heuvelrug: ,,De gemeente heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2035 net zoveel energie op te wekken als er verbruikt wordt. Een prachtige doelstelling, maar het is kort dag. Als we dat willen bereiken hebben we de inwoners en bedrijven keihard nodig en moeten we er echt nú mee beginnen."

POSTCODEROOS Volgens Van Katwijk wordt er al op verschillende plekken goed werk geleverd: ,,Op het dak van het gemeentehuis werden laatst nog 533 zonnepanelen geplaatst en binnenkort is het dak van De Binder in Leersum aan de beurt. Dat wordt het eerste postcoderoosproject in onze gemeente. Als je in Leersum of in een omliggend dorp met aangewezen postcode woont, kun je investeren in een paneel op het dak van De Binder. Een mooi voorbeeld van gezamenlijke aanpak. En iedereen in de gemeente kan zich nu inschrijven voor de groepsinkoop van zonnepanelen voor op het eigen dak. Maar er kan nog veel meer en om de doelstelling te halen móet er ook veel meer."

VELDOPSTELLING Zo kwam Van Katwijk op het idee van een veldopstelling van zonnepanelen langs de A12, op een strook tussen de autosnelweg en het treinspoor: ,,Natuurlijk is elk paneel mooi meegenomen. Op een particulier dak zijn dat er vaak tussen de acht en twaalf. Maar het wordt écht interessant als de aantallen veel groter zijn. Dat kan op bedrijfspanden en boerderijdaken, maar bij veldopstellingen zijn de aantallen nog groter. Ik was in onze gemeente op zoek naar een plek waar weinig tegenstand te verwachten is. En zo kwam ik uit op de strook langs de A12. Daar ligt een mooie strook grond tussen de oprit bij Maarn en afrit Driebergen, alleen onderbroken door het ecoduct. De grond is eigendom van Rijkswaterstaat en zij hebben een actief programma voor energieopwekking op hun eigen grond. De strook ligt in niemands achtertuin en er kunnen veel panelen geplaatst worden. Ik verwacht dus eigenlijk weinig weerstand bij dit plan. Met Rob Jorg, wethouder voor onder andere duurzaamheid, besprak ik mijn idee en hij vertelde me de motie vooral snel in te dienen dus dat ga ik doen."

INITIATIEVEN Van Katwijk hoopt op meer initiatieven vanuit de gemeenschap: ,,Er leven onder inwoners van onze prachtige gemeente misschien wel andere mooie ideeën voor het duurzaam opwekken van energie. En naar die ideeën en initiatieven ben ik op zoek. Ik doe dan ook een oproep aan iedereen die een mooi idee heeft. Individuen, bedrijven, hele straten of wijken, kom maar op! Laat me weten wat dat idee is en dan kijken we samen of dat idee uit te voeren is. Voor grotere plannen van minimaal 100 vierkante meter zonnepanelen is een interessante subsidie beschikbaar die twee keer per jaar kan worden aangevraagd."

Initiatieven kunnen worden gemaild aan Werner van Katwijk: wernervankatwijk.cda@gmail.com

advertentie
advertentie