In het midden Georg Friedrich, de achter-achterkleinzoon van de keizer. Links van hem zijn vrouw Sophie.
In het midden Georg Friedrich, de achter-achterkleinzoon van de keizer. Links van hem zijn vrouw Sophie. Marc van Gerwen

Kasteel in het teken van verblijf Keizer Wilhelm II

9 juni 2018 om 06:28 lokaal

AMERONGEN Op Kasteel Amerongen opende afgelopen weekend een nieuwe themarondleiding: 'Help de Keizer komt!'. Dat gebeurde in het bijzijn van de achter-achterkleinzoon van Keizer Wilhelm II, Prins Georg Friedrich van Pruisen. Hij was aanwezig met zijn vrouw Prinses Sophie von Isenburg. De komende maanden krijgen bezoekers van het kasteel het verhaal te horen van de komst en het verblijf van Keizer Wilhelm II. Hij kwam aan op 11 november 1918, 100 jaar geleden dus, nadat hij asiel had aangevraagd in het tijdens de Eerste Wereldoorlog neutrale Nederland. Wat een verblijf van drie dagen had moeten zijn, werd uiteindelijk 18 maanden.

Wilco Willemse

WERELDNIEUWS De situatie in Amerongen was destijds wereldnieuws. Wilhelm II werd in november 1918 afgezet en kon in Duitsland nergens meer terecht. Hij vluchtte naar Nederland, waar Kasteel Amerongen was gevraagd de keizer tijdelijk onderdak te verlenen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Graaf Van Aldenburg Bentinck en zijn familie hadden zo hun bedenkingen. De situatie lag ook behoorlijk gevoelig, Wilhelm was in die tijd de leider van het land dat de Eerste Wereldoorlog had verloren. De Nederlandse regering wist Bentinck over te halen, regelde extra personeel, proviand en brandstof en zo was de komst van Wilhelm II een feit.

TECKELS Het kasteelterrein werd hermetisch afgesloten, zodat de pers en mensen die kwaad in de zin hadden niet bij de keizer konden komen. Het leven op het kasteel nam daardoor een compleet andere wending. De logé was dan ook behoorlijk veeleisend. Om de keizer, zijn vrouw, zijn teckels en zijn grote gevolg plek te geven en te onderhouden, moest graaf Bentinck soms rigoureuze beslissingen nemen. Zo kon de kok niet meer slapen op het kasteel en moesten stukken land worden verkocht om aan extra geld te komen. Later vertrok een groot deel van het personeel en bleef er een handjevol over.

Uiteindelijk bleef de keizer 18 maanden, tot hij vertrok naar Huis Doorn. Lodewijk Gerretsen is de conservator van Kasteel Amerongen: ,,Het voorgenomen verblijf van drie dagen is uiteindelijk veel langer geworden. Men zocht naar een manier om de situatie niet te laten escaleren en in Amerongen was de keizer relatief veilig, binnen de muren van het kasteel. De keizer werd verteld dat hem geen keizerlijke behandeling gegeven zou worden. Hij was slechts een logé, al was het een heel bijzondere logé. Als asielzoeker moest hij zich koest houden en hij tekende hier ook zijn troonsafstand."

HEMELBED De rondleiding die nog tot 2 december gevolgd kan worden, is mede ingericht door Gerretsen: ,,We hebben geprobeerd een waarheidsgetrouw tijdsbeeld neer te zetten. Het moet voelen alsof je in 1918 in het kasteel bent. Keizer Wilhelm II had een privé-appartement en ook zijn vrouw had een eigen kamer. In die tijd was er een overdaad aan planten en snuisterijen. Aan de hand van foto's hebben we geprobeerd dat na te bootsen, het voelt nu veel huiselijker in het kasteel dan anders. En natuurlijk zijn er de specifieke gebruiksvoorwerpen van Keizer Wilhelm II, zoals het hemelbed waar hij in heeft geslapen en een nog nooit eerder vertoond servies. Vanuit Huis Doorn, waar Wilhelm in 1920 is gaan wonen, zijn ook nog wat persoonlijke spullen gekomen voor dit thema."

Het komende half jaar zullen nog veel meer activiteiten rondom het 100-jarige jubileum georganiseerd worden. Kijk voor het programma en de tijdstippen van rondleidingen op www.kasteelamerongen.nl.

advertentie
advertentie