Trots toont Huig van de Graaf een Doornse Kaas in zijn kaasmakerij
Trots toont Huig van de Graaf een Doornse Kaas in zijn kaasmakerij Corina Blommendaal

Boter, kaas en eieren

6 juni 2018 om 06:11 lokaal

DOORN Vijf jaar geleden kwam Huig van de Graaf van zorgboerderij De Hondspol in Driebergen naar de kaasboerderij aan de Langbroekerweg in Doorn. De locatie stond leeg en was voorheen ook een kaasboerderij.  De vorige eigenaar wilde graag dat het dezelfde bestemming zou krijgen en dat is gelukt.

Corina Blommendaal
In het begin maakte Van de Graaf kaas voor de winkel van De Hondspol, hij had daar een dienstverband. ,,Zij hadden een tuin en eigen vlees, dus het was een mooie combinatie om verse producten te maken", vertelt hij. Deze zorgboerderij was onderdeel van Stichting Lievegoed, een grote zorginstelling met vijf zorgboerderijen. Toen er bezuinigd moest worden in de zorg, werden de onderdelen die niet rechtstreeks met de zorg te maken hadden afgestoten. Dus ook de boerderijen. Op dat moment besloot Van de Graaf zelf verder te gaan als ondernemer in de kaasboerderij in Doorn.

BOERENZOON Zijn vader had een vee productiebedrijf, dus Van de Graaf groeide op tussen de koeien en verse melk. ,,Toen ik op de middelbare landbouwschool zat heb ik stages gedaan op kaasboerderijen en heb op verschillende plekken gewerkt. Ook werkte ik een tijdje in de jeugdhulpverlening, dus het feit dat ik op een zorgboerderij terecht kwam was een mooie samenloop van omstandigheden. Want het kaasmaken bleef toch
wel trekken. Ik was ontzettend blij dat ik weer met kaas bezig kon zijn."

EXPERIMENTEREN Nu hij zelf kaas kan maken, kan hij zich helemaal uitleven. ,,Ik had toen contacten om melk in te kopen, maar ben toen ik hier eenmaal helemaal startte en weg was bij De Hondspol, in deze regio boeren gaan bezoeken met verschillende melksoorten. Zoals gewone en biologische koeienmelk, gewone – en biologische geitenmelk. Eerst maakte ik allerlei soorten kaas voor groothandels, maar later kwam mijn vriendin Martje van Wieringen hier ook naar toe en hebben we in de zomer van 2016 de winkel geopend. Zij werkt twee dagen als leerkracht en daarnaast doet ze de winkel en administratie van ons bedrijf. Toen we in januari de prijs van de beste startende ondernemer op de Utrechtse Heuvelrug wonnen, kregen we zoveel aandacht dat het meteen goed is gaan lopen." Van de Graaf ontwikkelt zelf allerlei soorten kaas, van jong tot oud, tot witschimmel zoals Doornse brie en jonge, jong-belegen, oude Doornse kaas. ,,Mensen vinden het geweldig dat het gewoon in hun eigen woonplaats gemaakt wordt."

HELE GEZINNEN Echte kaasliefhebbers kunnen hun hart ophalen. En ze kunnen gerust hun kinderen meenemen. Die mogen eieren rapen bij de kippen of de geiten aaien. ,,Ik krijg steeds meer vragen van de  consumenten, om bijvoorbeeld ook melk, boter en eieren te gaan verkopen. We zijn het allemaal gaan doen", zegt Van de Graaf. Hij woont op dit moment nog in Vlaardingen dus reistijd is wel een uitdaging, zeker nu het steeds drukker op de weg wordt. ,,Maar ik wilde eerst zeker weten dat we het goed van de grond zouden krijgen en dat is gelukt.''

Meer informatie: www.speciaalkaas.nl.

advertentie
advertentie