Jesse (l) en Sybren (r) maakte dit frame om aandacht te vragen voor de petitie en het uitzicht te reden.
Jesse (l) en Sybren (r) maakte dit frame om aandacht te vragen voor de petitie en het uitzicht te reden. Joris Lange

Kinderen: 'Red dit uitzicht'

1 juni 2018 om 14:37 lokaal

DRIEBERGEN De bouwplannen die de eigenaar van buitenplaats Broekbergen aan het Kloosterlaantje heeft stuit op verzet van omwonenden. Op dit moment ligt een bestemmingsplan wijziging bij de gemeente die de bouw van maximaal twintig woningen en 1500 vierkante meter kantoorruimte mogelijk maakt. Buren vrezen dat daarmee een nieuw woonwijkje met kantoorhoudende bedrijven in het buitengebied ontstaat. Sybren (13 jaar) en Jesse (11 jaar) zijn een petitie begonnen om bij de gemeente aandacht te vragen voor de bezwaren die zij zien.

Victor Schutijser

Van hun ouders kregen ze mee wat er speelde rondom de plannen met de buitenplaats. ,,Dit is de mooie groene rand van Driebergen, het is heel jammer als dat verdwijnt door de bouw van drie gebouwen hier tegenover. Toen kwam ik op het idee om een petitie te starten en handtekeningen te verzamelen. We hopen dat we de 1000 handtekeningen halen", aldus Sybren.

VEEL FIETSERS Met de petitie online begon het werk pas, er moesten handtekeningen verzameld worden. ,,Er komen hier veel fietsers langs die ook van het uitzicht genieten. Ik had het idee om een schilderijlijst te timmeren en daar iets op te zetten zodat mensen de petitie tekenen. Die hebben we toen getimmerd en neergezet bij het weiland. En het werkt, veel fietsers stoppen en maken een foto", vertelt Jesse.

Om de buurtbewoners te bereiken hadden de broertjes een ander plan. ,,Ik heb ook flyers gemaakt met de website en een QR-code. Die hebben we samen bij 300 buurtbewoners huis-aan-huis bezorgd door de bus gegooid. Ik zorg ook dat er bij de schilderijlijst genoeg flyers liggen, ik moet ze vaak bijvullen", vertelt Jesse met een brede glimlach.

De broers merkten bij het opzetten van de actie dat er best veel bij kwam kijken. Ze moesten het bijvoorbeeld eens worden over de teksten voor de website, flyer en de schilderijlijst. ,,Op de flyer staat 'red ons uitzicht', maar als je door de schilderijlijst kijkt zie je het uitzicht, dus daar staat 'red dit uitzicht'", legt Sybren uit.

KRITIEK Op de petitie komen niet alleen positieve reacties, sommige buurtbewoners menen dat de ouders kinderen voor hun karretje spannen. Dat is niet zo volgens hun vader, Joris Lange. ,,Onze kinderen krijgen heus onze ouderlijke meningen mee, maar de petitie is wel degelijk hun eigen initiatief en door hen zelf uitgevoerd; aanvankelijk hielden we hun plan juist af, om ze mogelijk zure reacties te besparen."

Reden voor het starten van de petitie zijn de tegenstrijdigheden in het ontwerpbestemmingsplan van de gemeente. ,,In dat plan wordt gezegd dat het Broekbergen gebiedje de bestemming 'wonen' krijgt en goeddeels bebouwd mag worden, terwijl in de eerstvolgende tekst staat dat er gestreefd wordt naar de vermindering van de verstening van het buitengebied. Dat rijmt natuurlijk niet", aldus Lange.

De petitie is te vinden op bouwnietaanbosrand.petities.nl.

advertentie
advertentie