Afbeelding
Provincie Utrecht

Provincie onderzoekt alternatieven voor Donderbergrotonde

24 mei 2018 om 20:44 lokaal

LEERSUM De provincie Utrecht onderzoekt een alternatief plan van de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor de rotonde Donderberg (N225/N226) in Leersum. In dat plan houden fietsers voorrang op de rotonde. Tegelijkertijd bekijkt de provincie ook of een rotondedoseerinstallatie een oplossing kan zijn om de doorstroming en veiligheid te bevorderen. De haalbaarheid van een fietstunnel is in onderzoek. Nog dit jaar neemt de provincie naar aanleiding van de overwogen alternatieven een definitief besluit.

Eerder spraken de provincie Utrecht en de gemeente Utrechtse Heuvelrug af om dit najaar te beginnen met de aanleg van een zogeheten bypass bij de rotonde voor verkeer dat vanuit Leersum in de richting Maarsbergen rijdt. Vanwege het onderzoek worden de voorbereidingen van die aanleg opgeschort. Het tegelijkertijd geplande groot onderhoud aan het asfalt van de N225, waarin de rotonde ligt, gaat wél door dit najaar.

VOORRANG Dankzij een bypass kunnen bussen en auto's de rotonde Donderberg ongehinderd passeren. Maar fietsers zouden de bussen en auto's voorrang moeten verlenen. Hoewel onderzoek leert dat dat veiliger is voor fietsers, leeft in Leersum de zorg dat met een bypass de fietsveiligheid afneemt. In het alternatieve plan van de gemeente krijgt de rotonde zelf een extra rijstrook voor het verkeer vanuit Leersum naar Maarsbergen en houden de fietsers wél voorrang.

De provincie onderzoekt dat plan van de gemeente en laat de bypass opnieuw doorrekenen op basis van actuele, representatieve verkeerstellingen. Die vinden plaats buiten de feestdagen en schoolvakanties. Ook bekijkt de provincie wat het effect is van verkeerslichten bij de rotonde. Een zogeheten rotondedoseerinstallatie was nog niet in beeld toen het plan voor de bypass werd gemaakt.

COMMUNICATIE Na afronding van het onderzoek naar alternatieven deelt de provincie Utrecht de uitkomsten met de omgeving. Wanneer en hoe deze communicatie plaats gaat vinden wordt in de loop van deze zomer duidelijk.

Gedeputeerde Dennis Straat: ,,Ik wil alle opties nog een keer tegen het licht houden. We kijken daarbij naar de gevolgen voor de doorstroming, veiligheid en kosten. De veiligheid staat voor mij voorop. We beginnen niet helemaal opnieuw, maar bekijken alles nog een keer goed en nemen nog dit jaar een definitief besluit."

advertentie
advertentie