René Munsters kijkt terug op tien fijne jaren als voorzitter van de Vereniging voor Dorp & Natuur Leersum-Amerongen.
René Munsters kijkt terug op tien fijne jaren als voorzitter van de Vereniging voor Dorp & Natuur Leersum-Amerongen. Edith Hazelzet

Afscheid van voorzitter Dorp & Natuur

lokaal

LEERSUM René Munsters is na tien jaar gestopt als voorzitter van de Vereniging voor Dorp en Amerongen-Leersum. Zijn functie is vacant, net als die van penningmeester. De natuurliefhebber in hart en nieren blikt met plezier terug en blijft als lid actief voor de vereniging.

Edith Hazelzet

René Munsters (57) beleeft de natuur het liefst 's ochtends vroeg, alleen. Op de fiets of lopend; dat is hem om het even. Al van jongs af aan was hij buiten te vinden. In het bijzonder op het land en in de bossen van Noord-Limburg, waar hij tijdens vakanties met zijn neef hutten bouwde in bomen en onder de grond, en waar hij in natuurgebieden vogels ging bekijken.

Uit zijn liefde voor de natuur volgden de studie bosbouw & natuurbeheer en de studie rentmeesterij. Zijn plaatsvervangende diensttijd bracht hij door als schaapherder in Zeeland. Negentien jaar werkte hij vervolgens voor de Stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied (SBNL), grotendeels als directeur-rentmeester.

,,Dat was een prachtige tijd. De ene dag zat ik aan de keukentafel bij een boer, en de volgende dag zat ik bij de minister. Ik heb door heel Nederland de prachtigste plekken gezien in deze baan." Als directeur van Veldwerk Nederland, een kennis- en praktijkcentrum voor natuureducatie, maakte hij vorig jaar zijn eigen functie overbodig.

,,We zijn gefuseerd met het IVN. Sinds eind 2017 ben ik actief als ZZP-er. Daardoor heb ik soms minder tijd om als voorzitter mijn schouders echt onder dingen te zetten zoals ik zou willen. Vanzelfsprekend blijf ik lid - actief ook - bijvoorbeeld met de Nacht van de nacht en rond het thema duurzaamheid."

[NO-NONSENSE] Met een achtergrond als de zijne was René Munsters tien jaar geleden geknipt voor het voorzitterschap van Dorp & Natuur, de grootste vereniging van de Heuvelrug. ,,Destijds woonde ik in Amerongen en natuurlijk was ik lid. Bij toeval hoorde ik dat er bestuursleden nodig waren. Toen bleek het om het voorzitterschap te gaan. Het is een hartstikke mooie vereniging, dus ik heb het graag gedaan."

Met bijna duizend leden in Leersum en Amerongen is de participatiegraad veel hoger dan die van Natuurmonumenten landelijk gezien. ,,De betrokkenheid is groot. Dat geldt ook de deskundigheid van de leden. Maar het leukste vind ik eigenlijk dat het zo'n no-nonsense club is; allemaal lekker nuchtere mensen, praktisch en enthousiast. Het succes van de club zit hem in de mensen, in wat je uitstraalt."

Volgens Munsters is het een vereniging van doeners, geen actieclub. ,,We zetten graag de schouders onder zaken, maar laten ook niet met ons sollen. Als we het ergens niet mee eens zijn, kunnen we dat ook goed onderbouwen. Ons draagvlak en onze deskundigheid zijn groot; we hebben in de ruim vijftig jaar dat we bestaan echt iets opgebouwd wat anderen in Nederland uniek noemen."

[VACATURES] Dorp & Natuur heeft nog geen opvolger voor Munsters: ,,Mensen kijken vaak een beetje op tegen zo'n functie, maar behalve het voorzitten van zo'n acht vergaderingen per jaar, is het aan jezelf hoeveel tijd je erin stopt. Inhoudelijk hoef je niet onderlegd te zijn; alle kennis zit wat dat betreft verankerd in de werkgroepen. We zoeken iemand die het belang van onze vereniging onderschrijft en die een groot hart heeft voor onze dorpen en onze vele vrijwilligers. Iemand die verbindt en genuanceerd te werk gaat."

Ook zoekt Dorp & Natuur een penningmeester: ,,Een financiële achtergrond is hiervoor niet nodig. Als je maar secuur werkt en weet wat inkomsten en uitgaven zijn." Lidmaatschap is ook geen vereiste. Neem bij interesse contact op met vicevoorzitter Ineke Vrij: ineke@dorpennatuur.nl.

René Munsters blikt terug op tien fijne jaren als voorzitter van de Vereniging voor Dorp & Natuur Leersum-Amerongen.
advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 10 minuten geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 11 uur geleden
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby gisteren
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel gisteren
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30