Frits Naafs met het magazine van de Oranjevereniging Doorn.
Frits Naafs met het magazine van de Oranjevereniging Doorn. Corina Blommendaal

'Koningsdag is een prachtig feest'

lokaal

DOORN In alle dorpen op de Utrechtse Heuvelrug is het vrijdag feest: Koningsdag. Omdat er maar één burgemeester is voor zeven dorpen, spreekt hij elk jaar met zijn wethouders af wie in welk dorp de opening doet. Dit jaar is Frits Naafs in Doorn, ook omdat het een speciaal jaar is met drie jubilerende verenigingen.

Corina Blommendaal

Zelf is hij erevoorzitter van de Oranjevereniging, die haar 90-jarig bestaan viert. Zijn vrouw is bestuurlijk actief binnen deze vereniging. ,,Wij zijn allebei betrokken inwoners die zich graag inzetten waar we kunnen." Naafs vindt het fijn dat Koningsdag op het terrein van Huis Doorn gevierd wordt. ,,Het is overzichtelijk, veilig en alle ruimte voor heel veel activiteiten en gezelligheid. En het bijzondere is, dat het meestal ook nog eens prachtig weer is."

[VERENIGINGSLEVEN] Ook de Doornsche IJsclub viert dit jaar feest omdat ze 110 jaar bestaat. Toen er afgelopen februari ijs lag en hij eigenlijk traditioneel de ijsbaan zou openen door het eerste rondje te schaatsen, was hij helaas ziek. ,,Kort daarna vertrok ik naar India en zag ik de beelden van de schaatsbaan voorbijkomen. Dat vond ik wel jammer, dat ik dat deze ronde gemist had. Maar wat fantastisch hoe onze vrijwilligers zich inzetten en hele nachten in touw zijn om die baan gereed en op orde te krijgen en houden."

Daarnaast zorgt de 120 jaar bestaande Koninklijke Harmonie tijdens feestelijke momenten zoals Koningsdag en de Avondvierdaagse voor de muzikale aankleding. ,,Ik moedig bewoners echt aan om deze verenigingen te steunen door lid te worden of te doneren", benadrukt Naafs.

[TOEKOMST] ,,Een jaarlijkse contributie van 15 euro is een laag bedrag en zo kunnen we met zijn allen ervoor zorgen dat het vieren van evenementen in de toekomst mogelijk blijft."

[ONDER DE MENSEN] Naafs staat bekend om zijn aanwezigheid op de Social Media. Via tweets op Twitter en filmpjes op Periscope is hij goed te volgen en dat maakt inzichtelijk met hoeveel verschillende dingen hij zich op een dag bezighoudt. Wat hem siert, is dat hij ook echt de tijd neemt voor het contact met de mensen en kinderen waar hij op dat moment bij betrokken is.

,,Toen ik hier kwam, stond er tijdens het defilé van de Avondvierdaagse een podium voor me klaar op de Kampweg. Ik heb gezegd dat ik daar niet op ging staan. Ik houd daar totaal niet van. Ik wil kinderen een boks of een high five kunnen geven en niet een meter boven ze staan", vertelt Naafs.

,,Ik vind het heel belangrijk dat alle mensen het gevoel hebben dat ik er voor ze ben en maak regelmatig mee dat ze met vragen of problemen naar me toe komen als ik ergens op werkbezoek ben. Ik kan ze niet altijd helpen, maar wel vaak tips geven over wat ze zouden kunnen proberen. En uiteraard altijd een luisterend oor bieden."

[RONDRIT DOR DORPEN] Na de opening in de verschillende dorpen, komen burgemeester en wethouders bijeen en reizen ze in een busje alle dorpen langs. ,,Het is ongelooflijk, de verschillen die je per dorp ziet op zo'n dag", vertelt Naafs.

,,Iedereen pakt het compleet anders aan maar centraal staat dat het overal echt feest is. Het is een prachtige, gemêleerde gemeente. En tijdens zo'n rondrit zie je dat nog eens extra goed."

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 1 uur geleden
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes gisteren
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 4 jul, 20:45
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 4 jul, 07:20
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 4 jul, 07:14
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55