Afbeelding
Robin van Lonkhuijsen

Twee dagen geen regionale bussen en treinen

lokaal

HEUVELRUG (ANP) Door een landelijke staking rijden er op 30 april en 1 mei geen bussen en treinen van regionale vervoerders. Dat laten de vakbonden FNV en CNV weten. 

,,De eerder aangekondigde landelijke staking in het streekvervoer gaat door. Zowel maandag 30 april als 1 mei staken alle regionale vervoerders. Er rijden dan in heel Nederland geen streekbussen. Ook alle regionale treinen die niet van NS zijn, rijden die dagen niet", zo meldt FNV.

Werkgevers in het openbaar vervoer en vakbonden liggen op ramkoers over de voorwaarden van een nieuwe cao. FNV en CNV Vakmensen willen komende maandag en dinsdag staken, maar werkgeversorganisatie willen hier een stokje voor steken door naar de rechter te stappen. De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) liet weten op dinsdag een dagvaarding uit te doen richting de rechtbank in Utrecht. Een woordvoerder verwacht dat het kort geding dient op woensdag of op donderdag. Met de gang naar de rechter proberen de werkgevers naar eigen zeggen een ,,ontwrichtende staking aan het begin van de meivakantie te voorkomen".

[ONTEVREDEN] Een eerder onderhandelingsresultaat tussen de bonden en de werkgevers werd in maart door de vakbondsleden afgewezen. De werkgevers vinden hun bod, een loonsverhoging van 8,3 procent in drie jaar en ,,goede afspraken over de werkdruk", afdoende. Maar werknemers zijn ontevreden over de manier waarop de loonsverhoging wordt opgebouwd en willen dat de toezeggingen rondom de werkdruk concreter worden.

[STAKEN] De CAO geldt voor 12.000 werknemers, waaronder buschauffeurs, machinisten en bagagehandelaars op Schiphol. Volgens een woordvoerder van FNV sluiten ook werknemers zich aan die vallen onder een andere vervoers-cao, circa duizend werknemers.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30