De Driemasters zijn aan het repeteren.
De Driemasters zijn aan het repeteren. De Driemasters

Zeeliederen bij De Driemasters

11 maart 2018 om 07:08 lokaal

DRIEBERGEN Shantykoor De Driemasters vierde onlangs haar veertiende verjaardag. Het koor, dat bestaat uit ruim vijftig zangers richt zich op het zingen van zeemansliederen. De Shanty is een van de vormen van zeemansliedjes. Naast de Shanty zijn er ceremoniële liedjes en volksliedjes. De oudste zeemansliederen die bekend zijn, stammen uit de vijftiende eeuw.

Danny van der Linden

Willem van Cappelle (68) is al ruim dertien jaar lid van het koor. ,,Ik zag het koor optreden op Bevrijdingsdag op het seminarieterrein en zat al snel alle liedjes mee te zingen. Daarom besloot ik me aan te melden om lid te worden", vertelt hij. Inmiddels verzorgt Van Cappelle de Public Relations van het Shantykoor.

SPANJE Sommige mensen voelen toch enige schroom om in het openbaar te zingen. Van Cappelle had daar geen last van. ,,Ik heb vierentwintig jaar als beheerder van een groot winkelcentrum in Maarssen gewerkt. Daar presenteerde ik ook evenementen. Dus ik ben wel gewend om in het openbaar te spreken. Zingen gaf ook geen probleem", aldus de enthousiaste zanger die met het koor het hele land doortrekt. ,,In 2018 hebben we al zestien optredens op de planning staan onder anderen in Katwijk en Wijk bij Duurstede." Een bijzondere reis die op het programma staat, is er een naar Spanje waar eenentwintig leden van De Driemasters optredens zullen geven in Santa Suzanna. ,,Dat is een plaatsje dat een kilometer of vijf van Barcelona ligt."

GEZELLIGHEID Volgens Willem van Cappelle is het vooral de onderlinge gezelligheid die het lidmaatschap van Shantykoor De Driemasters zo leuk maakt. Waar veel koren ook smartlappen zingen, is dat bij De Driemasters niet aan de orde. ,,Wij zingen alleen zeemansliederen. We zijn met tweeënvijftig zangers, allemaal mannen. Vrouwen zijn bij ons niet welkom om mee te zingen. Wel hebben we vrouwen als accordeonisten en gaan onze eigen vrouwen vaak mee naar optreden. Dat is ook heel gezellig. En we drinken graag een biertje met elkaar", zegt hij.

Enigszins zorgwekkend is de gemiddelde leeftijd van de leden van De Driemasters. ,,Die is hoog", erkent Van Cappelle. ,,Ik denk ook dat het koor op den duur uit zal sterven. Jongere mensen zijn van harte welkom. Ze vinden het vaak ook heel leuk om te komen kijken, maar zien het niet zitten om zelf mee te zingen. Toch, als een jonger iemand een keer wil komen meezingen is hij echt welkom."

FESTIVAL Onlangs vond het eerste Shantycafé van Driebergen plaats. In De Krim kwamen mensen van vijfentwintig koren uit de omgeving samen om met elkaar te zingen. ,,Vanuit Maarssen, Amersfoort, Veenendaal, Laren en andere plaatsen waren naar het café gekomen om samen te zingen", legt Van Cappelle uit. ,,Het was een enorm succes. We gaan dit zeker nog een keer organiseren in het najaar."

Ook is Willem van Cappelle samen met Hans van der Linden druk met de organisatie van het derde Shantyfestival in Driebergen: ,,Dat organiseren we elke twee jaar, samen met winkeliersvereniging Biz3B" Dit jaar vindt het festival plaats op zaterdag 30 juni op het binnenplein aan de Traaij. ,,Daar hebben we een podium waar vier koren op komen treden. We hebben een heel groot koor uit Scheveningen en een vrouwenkoor uit Barneveld", vertelt Van Cappelle. ,,En natuurlijk doet de horeca ook mee om voor een hapje en een drankje te zorgen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie