Afbeelding
Nicole Diepeveen

Majorettes EMM weer Nederlands kampioen

4 juni 2019 om 06:24 lokaal

LEERSUM Tijdens het NBTA NK in Hoofddorp zijn de majorettes van EMM met het Evolution Twirlteam Nederlands kampioen geworden op het onderdeel Parade. Hierdoor zijn zij geplaatst voor het EK Majorette dat in oktober gehouden wordt in Italië.

Hubert van Zanten

De majorettes van EMM waren al eerder Nederlands kampioen, namelijk in 2016 en 2017. Tijdens het EK van 2017 in Nederland werden zij Europees Kampioen, toen nog op het onderdeel Accessoires. Nadat de trainer overstapte naar het Evolution Twirlteam uit Veenendaal is een aantal meiden ook lid geworden van deze club. En met succes, want de eerste keer dat zij meedoen aan het NK worden zij meteen kampioen en zelfs in een ander onderdeel: Parade. Nu mogen deze 'Oranje Leeuwinnen' in oktober de nationale trots verdedigen tijdens het EK in Italië.

VRIENDINNEN Lieke Keuning, 13 jaar uit Leersum, zit al sinds haar 8e bij de majorettes van EMM. Zij volgde haar oudere zus die al langer majorette was. Op het kinderdagverblijf zat Lieke bij Nikita van Hussel in de groep. Nikita, 13 jaar uit Amerongen, zag haar nicht meedoen bij de majorettes tijdens het Bloemencorso, dat wilde zij ook en op haar 5e liep ze al mee.

De vriendinnen zijn samen al meerdere malen kampioen geworden. De vorige keer zaten ze nog op de basisschool. Nikita vertelt hierover: ,,Samen met nog drie klasgenootjes die ook meededen kwamen we maandag op school. We moesten toen met z'n vieren in de klas op krukken gaan staan en kregen chocolade medailles uitgereikt. Dat was wel heel leuk en bijzonder."

Nu ze op het voortgezet onderwijs zitten is het wat minder uitbundig. ,,Het voelt raar om Nederlands kampioen te zijn, maar wel leuk en fijn."

TRAINEN Lieke en Nikita trainen elke dinsdagavond met EMM voor de majorettes. Hier studeren ze de straatshows die ze laten zien als zij meelopen met het muziekkorps. Vorige maand was dat met de intocht van de Avondvierdaagse en komende zaterdag 17 augustus met het Bloemencorso. Ze lopen ongeveer dertig shows per jaar mee. Voor de ouders van Lieke is het soms best lastig. ,,Toen het EK in Hoofddorp was, liep haar oudere zus voor de eerste keer als hoofdmajorette mee bij de Glasstadmars in Leerdam, toen moesten we ons wel even opsplitsen."

Op woensdagavond trainen ze een uur in Veenendaal bij Evolution Twirlteam. Sommige meiden krijgen een half uur extra training om te oefenen met het in de lucht gooien van de baton (majorettestok), een pirouette te draaien en de baton weer op te vangen. Tijdens een show ziet dat er makkelijk uit, maar het is heel moeilijk.

ITALIË Voordat ze in oktober naar Italië gaan krijgen ze ook nog een aantal extra trainingen van de bondscoach. Deze trainingen zijn in Noordwijk en Helmond. Dan krijgen ze ook workshops over uitstraling. Nikita: ,,Dan leren wij hoe te stralen tijdens de show." Maar eerst moet er nog heel wat geld ingezameld worden. Hoewel ze Nederland vertegenwoordigen heeft de bond onvoldoende geld om bij te dragen in de kosten.

advertentie
advertentie