Upstairs en downstairs
Upstairs en downstairs Vinger in je oor

Vinger in je Oor in Kasteel Amerongen

3 mei 2019 om 14:58 lokaal

AMERONGEN Kasteel Amerongen houdt aanstaande zondag, 5 mei, een zaalgidsensopstelling. Dat betekent dat je zonder rondleider door het kasteel kunt dwalen. In elke zaal staan gidsen die je meer kunnen vertellen over 'het Huys' en de geschiedenis van Kasteel Amerongen.

Extra special deze dag zijn de optredens van het Utrechtse theaterkoor Vinger in je Oor. Zij schreven zelf een muzikale voorstelling rondom het verblijf van Keizer Wilhelm II op Kasteel Amerongen, dit jaar precies 100 jaar geleden. Wat een bezoekje moest worden van een paar dagen, duurde uiteindelijk anderhalf jaar. De voorstelling heet dan ook heel toepasselijk 'Het duurt te lang'.

VERSCHIL Het verhaal speelt zich een eeuw geleden af en laat duidelijk het verschil zien tussen de 'upstairs' bewoners, waartoe de graaf en keizer behoren, en de 'downstairs' mensen op het kasteel, de werkers die letterlijk de trap naar beneden moesten nemen. Was in het begin nog iedereen opgetogen en nieuwsgierig bij de komst van de keizer, na een poosje was het nieuwtje er wel vanaf en zag men de keizer liever gaan dan komen.

THUISWEDSTRIJD De Leersumse Lilian de la Mar is de bassist van het koor en is blij met de locatie: ,,Voor mij een thuiswedstrijd. En heerlijk dat ik niet zo ver hoef te slepen met m'n basgitaren. Onze dirigent is Leon van Schijndel en hij heeft de stukken gearrangeerd. Het is een mooi afwisselend liedjesprogramma met natuurlijk de nummer één hit 'Het duurt te lang', maar ook een mooi klassiek Italiaans nummer."

ERARD Bijzonder is dat de dirigent mag spelen op de vleugel van het kasteel. De la Mar: ,,Vorige week mocht hij laten zien of hij op de vleugel kon spelen. Het is een 150 jaar oude Erard, daar laten ze niet zomaar iedereen op spelen."

De voorstelling van Vinger in je Oor is bij de entreeprijs van het kasteel inbegrepen. Het koor treedt drie keer op, om 12.30, 13.30 en 15.00 uur.

advertentie
advertentie