De Blauwe Bever in het dok in Heerewaarden ondergaat een strenge veiligheidsinspectie en wordt van een nieuwe verflaag voorzien.
De Blauwe Bever in het dok in Heerewaarden ondergaat een strenge veiligheidsinspectie en wordt van een nieuwe verflaag voorzien. Stichting Rijnoevervaarten

Safarischip De Blauwe Bever vaart weer

lokaal

AMERONGEN Safarischip De Blauwe Bever heeft dinsdag 9 april het dok in Heerewaarden verlaten, nadat het daar een intensieve vijfjaarlijkse keuring, een APK voor vaartuigen, had ondergaan. Dat zijn strenge keuringen, want elk vaartuig moet voldoen aan hoge veiligheidseisen om ermee het water op te gaan.

De keuring was al begin maart gepland, maar door de hoge waterstand was het dok onbereikbaar voor De Blauwe Bever. Pas in de derde week van maart, werd het schip 'op het droge' getrokken.  Dat betekende ook nieuwe afspraken met de inspectie voor de keuring. ,,De Blauwe Bever is een schip van ruim vijftig jaar oud. De zorg om mogelijke problemen met de bedrading bleek ongegrond.  Dat is over het algemeen een hoge kostenpost, maar metingen leverden een goed functionerend bedradingssysteem op. Wel moesten enkele platen op de beide zijden van de kiel worden gelast als versterking voor de romp. De inspectie wees uit dat de stalen huid daarna weer veilig was", vertelt Wim Lauffer van De Blauwe Bever.. 

Nadat de platen waren bevestigd, kreeg de onderkant van het schip een uitgebreide schoonmaakbeurt. Met een speciale verf om algengroei te voorkomen, werd het onderwatergedeelte bewerkt, terwijl het kenmerkende blauw en geel op de bovenzijde van de romp werd aangebracht. Het schip zit nu strak in de verf en is op dinsdag 9 april teruggevaren naar zijn thuishaven in Wageningen. Onderweg is De Blauwe Bever door de vrijwilligers weer helemaal klaargemaakt voor het seizoen. Dankzij hun inzet de afgelopen twee jaar is de spaarpot voldoende gevuld om de totale kosten te kunnen betalen.  

[EERSTE VAART] Inmiddels heeft De Blauwe Bever zijn eerste trip voor het vaarseizoen 2019 al gemaakt. Het betrof een charter voor een bedrijfsuitje op donderdag 11 april. Op 21 april, eerste paasdag, volgt de eierzoektocht met De Blauwe Bever. ,,Een succesnummer want de vaart was al lang van tevoren uitverkocht."

Het is het derde vaarseizoen dat het schip geheel door vrijwilligers wordt geëxploiteerd. Begin 2017 is De Blauwe Bever overgenomen van Het Utrechts Landschap, dat daarvoor excursies met De Blauwe Bever verzorgde. Lauffer: ,,De bijna tachtig vrijwilligers verrichten optimaal gemotiveerd veel en goed werk, waar zaken als veiligheid, plezier en educatie van en voor passagiers belangrijk zijn."


Meer informatie, waaronder het complete vaarprogramma, is te vinden op www.deblauwebever.nl.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30