Afbeelding
Roos Koole

'Datalek jeugdzorg volstrekt onacceptabel'

lokaal

HEUVELRUG Het datalek bij de jeugdzorgorganisatie Samen Veilig is volstrekt onacceptabel. Dat zei wethouder Chantal Broekhuis (CDA) donderdagavond in de gemeenteraad. Deze week werd duidelijk dat twee klokkenluiders de dossiers van duizenden kwetsbare kinderen konden inzien. Het is onduidelijk of ook inwoners van de Heuvelrugdorpen zijn getroffen.

Michiel Schaaij

TOEGANKELIJK Het datalek werd eerder deze week naar buiten gebracht door RTL Nieuws en ontstond nadat het voormalige Bureau Jeugdzorg in Utrecht zijn naam veranderde in Samen Veilig Midden Nederland (SAVE). Het internetdomein werd niet op een veilige manier afgesloten en daardoor waren dossiers en e-mailverkeer in principe toegankelijk voor derden.

DRUGSGEBRUIK In totaal stonden op die manier dossiers van ruim 2700 kinderen te kijk, inclusief namen, geboortedata en gevoelige informatie over psychische stoornissen, seksueel misbruik en pogingen tot zelfdoding. In de dossiers komen onder andere drugsgebruik en het kijken naar porno ter sprake. Verder lekten een paar honderd voicemailberichten uit, waarin hulpverleners overlegden over problematische gezinssituaties.

ZORGELIJK Wethouder Broekhuis werd in de raadsvergadering aan de tand gevoeld door VVD-raadslid Tim Rooijakkers. Broekhuis verklaarde dat de gemeente afgelopen woensdagmiddag over het grote datalek werd geïnformeerd. Ze zei het incident zeer zorgelijk te vinden. ,,SAVE moet juist een veilig thuis bieden aan kinderen en dan ga je niet op deze manier met zulke kwetsbare gegevens om", aldus Broekhuis.

ONDERZOEK Het kan niet worden uitgesloten, dat ook gevoelige informatie over inwoners van Utrechtse Heuvelrug is uitgelekt. Broekhuis heeft woensdag aan de Regionale ICT Dienst gevraagd, om dat te onderzoeken. Voor zover de regionale informatica-deskundigen kunnen zien, is dat echter niet het geval. Maar omdat de RID niet verder dan drie maanden kan terugkijken, bestaat daar geen zekerheid over.

GEBLOKKEERD Intussen heeft de RID het oude mailadres van de jeugdzorgorganisatie geblokkeerd, zodat daar vanuit de gemeente of de sociale dorpsteams geen e-mail meer aan verstuurd kan worden. Namens de betrokken gemeenten gaat de Utrechtse wethouder Victor Everhardt met de Raad van Toezicht van SAVE bekijken, hoe dergelijke incidenten in de toekomst voorkomen kunnen worden.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28