Burgemeester Naafs deelt prikstokken uit aan de leerlingen.
Burgemeester Naafs deelt prikstokken uit aan de leerlingen. Maupertuus Driebergen

Leerlingen Maupertuus verzamelen zwerfaval op De Traaij

17 maart 2019 om 19:52 lokaal Deel je nieuws

Op vrijdag 15 maart raapten 30 leerlingen van de school Maupertuus samen met burgemeester Frits Naafs en wethouder Gerrit Boonzaaijer zwerfafval op de Traaij in Driebergen. Er ligt veel zwerfafval in onze leefomgeving. Het is van niemand en toch ligt het er, het vuil zwerft doelloos rond. Wat zou het fijn zijn als iedereen zijn afval in de afvalbakken doet. Als je het op straat weggooit is het niet weg, het gaat zwerven.

Prikkersgilde

Terwijl veel scholen staakten op deze regenachtige dag, ging het gezelschap met hun leerkrachten en directeur Heleen van Kuyk op pad. Voorafgaande aan dit project informeerde Sonja Kuyvenhoven, docent, de kinderen over het Prikkersgilde van Utrechtse Heuvelrug en de Litterati app. Met deze app kun je het zwerfafval registeren door het te fotograferen. De leerlingen waren zo enthousiast dat iedereen met het Prikkersgilde wil meedoen. Ook wilden de kinderen aan de slag met de app. Twee jongens Lukas en Casper gebruiktentijdens het rapen de Litterati app. Ze werden steeds fanatieker met fotograferen en rapen. De Litterati app wordt wereldwijd gebruikt door mensen die in actie komen tegen al het zwerfafval. Ook zien de fabrikanten waar hun verpakkingen teruggevonden worden. De kinderen van Maupertuus willen zo hun steentje bijdragen aan het schoon houden van hun leefomgeving, door een stuk straat in de buurt van de school te adopteren. Zij zullen twee keer per schooljaar het zwerfafval in de Litterati app registreren en meteen oprapen.

Veel  zwerfafval

Terug naar vrijdag 15 maart! Ondanks de vele regenbuien gingen ze op pad met een prikstok in de hand en een geel hesje aan voor de zichtbaarheid. Ongelooflijk wat ze hebben opgeraapt in anderhalf uur. In totaal ruim één kubieke metervuil, zomaar in een gewone winkelstraat en op de parkeerplaatsen achter de Traaij. Wat is er zoal gevonden? Een grote emmer, een kapotte voetbal, veel plastic verpakkingen van koeken en salades, veel los papier, diverse verpakkingen van frisdrank en sigaretten en heel veel sigarettenpeuken. De burgemeester was net zo verbaasd als wij, bij het vinden van wel twintig lachgas patronen. Ze lagen in de struiken bij de parkeerplaats achter AH.

We hebben de burgemeester gevraagd of we een keer op bezoek mogen komen om te praten over zijn functie, zijn werkzaamheden en over hoe hij denkt over het zwerfafval! De burgemeester heeft toegezegd dat we welkom zijn!. We houden u op de hoogte.

Sonja Kuyvenhoven

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie