Christian Kalff voor Villa Revius in Doorn, waar hij veel hulp kreeg zodat toch overging naar de vijfde.
Christian Kalff voor Villa Revius in Doorn, waar hij veel hulp kreeg zodat toch overging naar de vijfde. Danny van der Linden

Eindexamen ondanks gebroken rugwervels

lokaal

DOORN Christian Kalff (17) staat aan de vooravond van zijn havo examen op het Revius Lyceum. De leerling die zich al heeft ingeschreven voor een vervolgopleiding aan de IVA, had het jaar bijna over moeten doen. Een ski-ongeval gooide een jaar geleden roet in het eten. Villa Revius bracht uitkomst.

Danny van der Linden

,,Ik ski al vanaf mijn derde", begint Kalff zijn verhaal. ,,Het is een enorme hobby van me. Vorig jaar ging ik voor het eerst zonder ouders op skivakantie. Ik ging mee met een vriend en zijn moeder. Op een dag vonden we na lang zoeken een zwarte piste. Omdat ik wel van een beetje uitdaging houd besloten we daar te gaan skiën." Dan gaat het mis. De scholier ziet een knik op de berg over het hoofd en vliegt in volle vaart een aantal meter door de lucht en maakt een harde landing mee.

AMBULANCE ,,Ik lag ergens op die berg en had ontzettend veel pijn aan mijn knie", herinnert Christian Kalff zich. ,,Na enige tijd kwam er een sneeuwscooter langs. Ik werd achterop gezet en naar beneden gebracht. Daar werd ik naar een huisarts vervoerd." Uiteindelijk komt Kalff in een Oostenrijks ziekenhuis terecht. Foto's moeten uitkomst bieden. ,,Maar daar was het niet goed op te zien. Er moest een MRI gemaakt worden. Dat zou nog dagen duren, dus ik ben uiteindelijk met een ambulance naar Nederland gebracht. Mijn vader was ondertussen met het vliegtuig naar Oostenrijk gekomen."

UITSLAG Ondanks pech onderweg, kan de reis naar Nederland beginnen. ,,Ik lag elf uur lang op mijn rug in de ambulance. Dat was wel een surrealistische ervaring", blikt Kalff terug. ,,Ik werd naar het Diakonessenhuis in Utrecht gebracht, en moest wachten op de uitslag." Die is niet mis: er zijn enkele rugwervels gebroken en er zit een breuk in de knie van de havoleerling uit Driebergen.

VILLA REVIUS Op het Revius Lyceum is sinds enige tijd Villa Revius geopend. In de woning op het terrein van de school is een ruimte ingericht waarin leerlingen met een achterstand terecht kunnen. Als Christian Kalff hoort van de mogelijkheid is hij niet meteen enthousiast. ,,Ik had er een negatief beeld van. Ik dacht dat leerlingen met leerproblemen daar komen. Maar het tegendeel bleek waar. Er zijn mensen met allerlei soorten problemen die daar hulp krijgen om hun schoolresultaten te verbeteren."

,,Villa Revius bleek voor mij een uitkomst te zijn. Zo ging ik toch over. Ik had elf weken school gemist", zegt Kalff. ,,Ik kon in de villa even op de bank gaan liggen als ik pijn had. Zo kon ik rusten en toch naar school. Ik ben de school dankbaar voor deze mogelijkheid. De begeleiding was ook erg goed. Ik kreeg echt begeleiding op maat. We maakten samen een planning en rooster. Daarbij werd ook rekening gehouden met de beperkingen die ik op dat moment had."

Uiteindelijk slaagt Christian Kalff er in over te gaan naar havo 5. Bovendien heeft zijn verblijf in de villa wel een mentaliteitsverandering teweeg gebracht. ,,Ik heb geleerd hoe je beter kunt leren. Bovendien heb ik gezien dat ik met hard werken dingen kan bereiken", zegt hij. ,,Ik was voor die tijd geen leerling die altijd even goed zijn best deed. Dat is nu anders."

PASSIE Bang om weer te gaan skiën is hij niet. ,,Daarvoor is de passie te groot. Dit jaar zat het er niet in, maar ik kan niet wachten om weer van een besneeuwde berg af te gaan", lacht Christian Kalff.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 12 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04