Afbeelding
Victor Schutijser

'Belangrijk om goed voor de aarde te zorgen'

2 maart 2019 om 06:53 lokaal

DRIEBERGEN Na het 'klimaatspijbelen' is er op zondag 10 maart een Klimaatmars in Amsterdam. Milieudefensie organiseert de mars om mensen de straat op te krijgen voor een eerlijk klimaatbeleid. Jongerenwerk Grote Kerk organiseert in samenwerking met Jongerenkoor Driebergen en lokale ondernemers deelname aan de klimaatmars in Amsterdam. Jongeren onder de 16 jaar kunnen zo met een begeleider meedoen aan de mars. Bij terugkomst is er een maaltijd in de Grote Kerk en is er ruimte voor bezinning tijdens de speciale oecumenische klimaatdienst.

Victor Schutijser

,,Milieu is een heel actueel thema", weet jongerenwerker Kamiel van der Laan van de Grote Kerk in Driebergen. ,,Het is een onderwerp dat het geloof overstijgt. We moeten goed voor de aarde zorgen en het is belangrijk dat het besef er is. Niet alleen bij jongeren, maar ook bij volwassenen. Naar de mars mag dus iedereen mee, gelovig of niet."

,,Het is goed dat de klimaatprotesten er zijn. Bij het klimaat spijbelen zeiden jongeren, als de regering zich niet aan regels houdt, doen wij dat ook niet, dus we spijbelen. Toch is het fijn dat de klimaatmars nu op zondag is, dan valt het weerwoord dat scholieren alleen maar spijbelen om niet naar school te hoeven weg", vindt Van der Laan.

PROTESTEN ,,Zelf heb ik jaren geleden meegedaan aan protesten tegen de extra landingsbaan op Schiphol. Die is er uiteindelijk wel gekomen, maar wie weet waren het er zonder de protesten wel veel meer geweest. Het is belangrijk dat jongeren zich laten horen als het om dit soort grote thema's gaat. De beslissingen die nu gemaakt worden hebben invloed op hun leven en die van de generatie daarna", weet Van der Laan.

,,Af en toe moet je stilstaan bij het milieu, ook even kijken naar je eigen ecologische voetafdruk. Niet om bang te worden, maar om te kijken wat we kunnen doen", zegt Van der Laan. Bij de Grote Kerk is een diaconaal medewerker aangesteld die zich bezig houdt met milieu. De kerk heeft inmiddels ook het predikaat Fair-Trade.

OECUMENISCHE VIERING Dominee Marian van Giezen vond het een goed idee om de klimaatmars te combineren met de oecumenische viering op 10 maart. ,,Bij geloven en de kerk hoort ook het beheer van de schepping, het zorgen voor de aarde. Het is heel goed om jongeren daarbij te betrekken. Ga met ons mee en kom daarna de dag afsluiten in Driebergen met een klimaatviering", aldus Van Giezen.

De viering wordt gehouden in samenwerking met het Jongerenkoor Driebergen van de Katholieke Sint-Petrus'-Bandenkerk. Tijdens de viering wordt de dag gezamenlijk afgesloten en wordt er nagepraat over hoe de dag was.

KLIMAATBESEF Door ook met jongeren naar Amsterdam te gaan om de klimaatmars bij te wonen hoopt de kerk het klimaatbesef aan te wakkeren. ,,Ik geloof erin dat er iets anders moet, de kerk vindt dat belangrijk, maar of je gelovig bent of niet maakt niet uit", aldus Van der Laan. ,,We moeten niet alleen bidden, maar ook in actie komen voor het klimaat."

Bij terugkomst in Driebergen staat er een maaltijd klaar in de Grote Kerk, waar een afsluitende dienst is om met elkaar terug te kijken op de dag en, voor wie wil, te bidden voor een beter klimaatbeleid.

Naast mensen die mee willen is de kerk ook op zoek naar ondernemers en bedrijven die willen sponsoren, bijvoorbeeld iets in natura voor het lunchpakketje voor de deelnemers.

Aanmelden om mee te gaan kan via duurzaamDriebergen.nl

advertentie
advertentie