Afbeelding
Archief BDUmedia

Tbs voor moordenaar van Sybine opnieuw twee jaar verlengd

26 februari 2019 om 13:42 lokaal

MAARN De tbs-maatregel met dwangverpleging van een 57-jarige man die in 2001 is veroordeeld voor doodslag en een dubbele verkrachting van Sybine Jansons uit Maarn is verlengd met twee jaar. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat verlenging noodzakelijk is voor de algemene veiligheid van personen.

Uit het adviesrapport blijkt dat er nog steeds sprake is van een ernstige stoornis bij de man. Bij beëindiging van de tbs-maatregel wordt het risico op nieuw (seksueel) gewelddadig gedrag als hoog ingeschat. 

De behandeling van de man verloopt volgens de rechtbank moeizaam. ,,In het afgelopen jaar heeft de man eerste stappen gezet in de samenwerking met zijn behandelaars. Hij werkt steeds actiever mee aan de behandeling. De kern van zijn problematiek is er nog steeds'', meldt de rechtbank in een persbericht. ,,Het is niet te verwachten dat er binnen een jaar redenen kunnen zijn om de tbs met dwangverpleging voorwaardelijk te beëindigen.'' De rechtbank gaat daarom voorbij aan het verzoek van de verdediging om de tbs met één jaar te verlengen.

Sybine Jansons (13) uit Maarn verdween in 1999 toen ze van haar school in Doorn naar huis fietste. Martin C. werkte als buschauffeur en is veroordeeld voor doodslag op Jansons en twee verkrachtingen van andere vrouwen. C. kreeg 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Die tbs-behandeling wordt iedere twee jaar door de rechtbank bekeken.

advertentie
advertentie