Afbeelding
Robin van Lonkhuijsen

Meer aandacht naar LHBTI

21 december 2018 om 13:49 lokaal

HEUVELRUG Er moet meer aandacht komen voor de LHBTI's binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Onder aanvoering van de D66, VVD en OPEN heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om voor deze groep - lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders  en intersekse personen - de zichtbaarheid en emancipatie te vergroten.

Marc Satijn

,,Veel LHBTI's krijgen nog steeds te maken met negatieve reacties. Wij willen het college oproepen om - zonder dat er geld bij moet - te onderzoeken wat er extra kan op het gebied van LHBTI-emancipatie", legt D66-raadslid Karin Oyevaar uit. Zij wil samen met de andere partijen dat wethouder Hans Waaldijk (OPEN) een actieplan opstelt waarin speciaal aandacht wordt gegeven aan psychische problemen bij LHBTI-jongeren en de rol die sportclubs kunnen spelen bij acceptatie van deze groep. De wethouder heeft aangegeven het voorstel te omarmen.

ETALAGE Toch konden de D66, VVD en OPEN niet bij iedere fractie op steun rekenen. De BVH en SGP waren tegen het voorstel. ,,Ik kan mij niet voorstellen dat je iets in de etalage zet wat kwetsbaar is", stelt Gert-Jan van den Brink (SGP). De BVH-fractie vindt dat iedereen al goed genoeg mee kan doen in de gemeente. ,,Wij hebben geen cijfers gekregen over meldingen van specifieke problemen in deze regio en vinden daarom dat er geen actieplan voor deze specifieke groep nodig is. Op de middelbare scholen is een goed lespakket van de GGD dat gebruikt kan worden door docenten", aldus Francine van der Velden (BVH).

ACTIEPLAN Alle andere fracties konden het voorstel wel steunen, waardoor wethouder Waaldijk nu met een actieplan van start kan gaan. Naar verwachting zal er voor de zomer van 2019 een conceptplan liggen dat voorgelegd wordt aan de gemeenteraad.

advertentie
advertentie