In totaal 400 kinderen trokken zingend door de straten van Amerongen.
In totaal 400 kinderen trokken zingend door de straten van Amerongen. Wilco Willemse

Zingend door de straten van Amerongen

30 november 2018 om 12:40 lokaal

AMERONGEN De Wilhelminaschool en De Regenboog deden een gezamenlijke subsidieaanvraag om extra muziekeducatie aan te kunnen bieden op school en ze kregen die toegekend. Afgelopen vrijdag was daar de spetterende aftrap van. Alle kinderen van beide scholen, 400 in totaal, trokken zingend door de straten van Amerongen om elkaar te treffen op het plein achter het Tabaksmuseum. Daar gaven zij vervolgens een openluchtconcert. Toegestroomde ouders en andere belangstellenden konden daar van meegenieten.

Wilco Willemse

Gerbert Boor is directeur van beide scholen: ,,Vanaf dit schooljaar ben ik niet alleen directeur van de Wilhelminaschool, maar ook van De Regenboog. Beide scholen vielen al onder hetzelfde schoolbestuur. Wat niet wil zeggen dat de twee scholen identiek zijn; juist niet. Elke school heeft van oudsher een sterke eigen identiteit en dat wordt ook bepaald door de plek in het dorp. Ook de gebouwen zijn totaal anders. Er heerst echt een eigen sfeer in beide scholen. Dat we deze muzieksubsidie samen konden invullen is natuurlijk top. Amerongen is een hartstikke muzikaal dorp en wij helpen graag met het voortbrengen van een nieuwe generatie Amerongse muzikanten."

KWALITEITSSLAG Voor de Wilhelminaschool is Carla Spijk, juf in groep 1/2, de intern cultuur coördinator: ,,Onze wens was duidelijk: meer middelen om een kwaliteitsslag te maken in muziekeducatie. Kunstzinnige vakken zijn cruciaal voor de ontwikkeling van hersenen van kinderen. Veel muziek maken stimuleert dat enorm. We hebben al eerder geprobeerd een deel van deze subsidiepot te krijgen, maar helaas bleek de pot al leeg te zijn toen we onze aanvraag indienden. Nu hadden we wel geluk. Met de extra middelen uit de toegekende subsidie hebben we de muziekmethode 'Eigenwijs digitaal' aangeschaft.

Ook De Regenboog heeft dat gedaan, zodat we hierin samen kunnen optrekken. De methode is voor zowel kinderen als leerkrachten lekker uitdagend. In de laatste week van de zomervakantie zijn beide schoolteams bijgeschoold in de methode, zodat we snel met de lessen aan de slag konden. We hadden al snel het idee om een échte start te maken met alle kinderen. Zodoende ons openluchtconcert afgelopen vrijdag. Amerongen mag weten dat we lekker muzikaal bezig zijn."

ONS GENOEGEN Voor de subsidieaanvraag moest er een langdurig contract zijn met een lokale culturele partner. Marlou Nell, de cultuur coördinator van De Regenboog en juf van groep 5, legt uit: ,,Op die manier borgen we ook dat er buitenschoolse muziekactiviteiten aangeboden kunnen worden. Wij hebben een contract met muziekvereniging Ons Genoegen. Zij verzorgen lessen bij ons op school voor alle groepen. Dat is heel leuk. Zo'n grote trom en een tuba zien er natuurlijk best indrukwekkend uit. En natuurlijk kunnen kinderen kennismaken met de activiteiten en lessen van Ons Genoegen zelf. 'Blaas je Raak' is bijvoorbeeld echt heel leuk voor kinderen. Daar leren ze blaasinstrumenten bespelen, hoe leuk is dat!"

JEUGDKOOR Collega juf Annieke Teunissen van Manen (groep 4) vult aan: ,,Ook voor het onderdeel zang gaan we samenwerken met een culturele partner om het zingen op school te stimuleren. Meike Feddema gaat ons daar de komende tijd bij helpen.

Het zou te gek zijn als we in Amerongen een jeugdkoor kunnen starten. De kinderen zijn nu al hartstikke enthousiast over de nieuwe methode en dat maakt muziekles geven voor ons ook veel leuker."

advertentie
advertentie