Evert en Martine Legemaat onthullen met wethouder Chantal Broekhuis het bord bij Boerderij de Toekomst.
Evert en Martine Legemaat onthullen met wethouder Chantal Broekhuis het bord bij Boerderij de Toekomst. Monique José Timmermans

Ontmoeting basis van De Toekomst

lokaal

MAARSBERGEN De deuren op boerderij De Toekomst stonden al wagenwijd open voor ieder die behoefte heeft aan een warme kop koffie, maar vooral een steuntje in de rug. Zaterdag is ook het logeerhuis op het erf officieel geopend door wethouder Chantal Broekhuis. ,,Evert en Martine Legemaat hebben het hart op de juiste plaats en de juiste drijfveer om hun liefde te delen."

Monique José Timmermans

Voor de familie Legemaat staat centraal dat iedereen gezien mag worden en van waarde is. Vanuit die gedachte bieden ze al jaren een plaats in de dagbesteding van mensen die in moeilijke omstandigheden zitten. ,,Hier meewerken met het verzorgen van de dieren, in de tuin en op het erf van de boerderij biedt structuur. Het helpt mensen op weer ritme in hun leven te krijgen en perspectief op een goede terugkeer naar de maatschappij of het gezin", aldus Evert en Martine Legemaat.

LUISTEREND OOR Marianne en Sacha vertellen dat ze al langer dan een jaar vrijwilligerswerk doen op boerderij De Toekomst. ,,Het heeft ons zoveel rust gebracht." Terwijl Sacha dacht dat het werk niet zo bij haar zou passen ,,Ik ben echt een paardenmeisje", is ze nu heel blij met het werk en de structuur. En Marianne hoort inmiddels vaak terug dat ze zo veranderd is. ,,Ik had een alcoholprobleem en reageerde daardoor soms best agressief naar mensen. Nu ben ik rustig en verzorgend." Unaniem zijn de dames in hun oordeel over hun gastheer en –vrouw. ,,Ze zijn zo lief en oordelen niet. Er is altijd een luisterend oor."

BOEREN De Toekomst biedt niet alleen dagbesteding. ,,We hebben een renderend boerenbedrijf met onder meer zeventig melkkoeien, dat blijven we ook doen. Het boeren zit net zo in ons hart als het openstaan voor de gemeenschap. In de combinatie van boerenleven en ontmoeting zit juist de kracht", meent Legemaat. Dus zwaaien op woensdagmorgen de deuren open. ,,Mensen zijn niet zo vroeg, dan zijn de koeien al gemolken", voor een warme bak koffie en ontmoeting. ,,Mensen uit de buurt komen dan graag langs, ook in deze omgeving zie je eenzaamheid."

LOGEREN ,,Maar soms is meer nodig, vandaar dat nu ook het logeerhuis plaats kan bieden aan vier volwassenen. Er was zoveel vraag naar en we zijn blij dat nu op een geformaliseerde manier te kunnen bieden via de gemeente. De batterij hier opladen kan gedurende twee keer zes weken. Het boerenleven biedt rust, regelmaat, veiligheid in een liefdevolle omgeving voor mensen die een time-out nodig hebben in hun leefsituatie. Stap voor stap helpen we om problemen op te lossen en zorgen los te laten."

PAREL ,,Het is een hartverwarmende parel in de gemeente", meent wethouder Chantal Broekhuis. ,,Opvang dichtbij kunnen bieden is belangrijk nu de gemeente na de decentralisatie van de zorg voor een opgave staat. Er was een grote overlap in de ambities van de gemeente en die van Evert en Martine. Onze gemeente met zoveel buitengebied leent zich goed voor zulke mooie en oprechte projecten voor de regio."

GASTVRIJ Hoe warm en gastvrij de familie is, blijkt gelijk na de onthulling van het bord aan de straatkant. Weg van de snijdend koude oostenwind stromen de genodigden weer snel naar binnen. In de ontmoetingsruimte ruikt het naar verse koffie en gaan bladen met broodjes hamburger rond.

Meer informatie op www.boerderijdetoekomst.nl

advertentie
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis
advertentie
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39
PREMIUM
Afbeelding
Voor wie loop jij een HART op Wereldkankerdag? 28 jan, 08:17
PREMIUM
Afbeelding
Politiek geeft groen licht voor woningbouw Lomboklaan 27 jan, 19:19