Loco-burgemeester Rob Jorg neemt het eerste exemplaar van het boek in ontvangst uit handen van auteur Annet Werkhoven.
Loco-burgemeester Rob Jorg neemt het eerste exemplaar van het boek in ontvangst uit handen van auteur Annet Werkhoven. Daan Bleuel

Annet Werkhoven lanceert derde boek over Lustwarande

15 november 2018 om 11:31 lokaal

DOORN In huis Schoonoord in Doorn is maandagmiddag het nieuwe boek 'Aan de Stichtse Lustwarande' van auteur Annet Werkhoven ten doop gehouden. Loco-burgemeester Rob Jorg van de gemeente Utrechtse Heuvelrug nam het eerste exemplaar van het derde deel dankbaar in ontvangst.

Daan Bleuel

Hij deed dat in een sfeervol en authentiek ingerichte kamer, ten overstaan van enkele tientallen genodigden, waaronder eigenaren en bewoners van de huizen die de auteur in haar boek behandelt. De verhalen in het boek werden eerder in nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant gepubliceerd.

STIPENDIUM Het boek is de derde in een serie. In 2017 verschenen de eerste twee exemplaren die enthousiast werden ontvangen. Met het eerste boek vestigde Werkhoven de aandacht op zich van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL), dat Werkhoven als beloning een stipendium (beurs, red.) verleende. Daardoor kon het derde boek verrijkt worden met een vijftal filmpjes, die een inkijkje geven in een aantal van de historische panden. Veelal huizen die normaal gesproken niet voor het publiek toegankelijk zijn.

De presentatie vond maandag 12 november plaats op het fraaie landgoed Schoonoord in Doorn. Het 'buiten' figureert nadrukkelijk in het derde deel van het boek van Annet Werkhoven. Na de Tweede Wereldoorlog kwam 'Schoonoord' in het bezit van christelijk centrum 'Het Brandpunt', waarvoor het tot vandaag de dag als kantoor en conferentiecentrum in gebruik is. Daarvoor was het nog in eigendom van de adellijke familie De Beaufort.

QR-CODE Maar op de plek waar nu het huidige huis staat (dat in 1861 werd gebouwd) stond halverwege de veertiende eeuw al een middeleeuwse boerenhofstede. Die informatie staat niet alleen in het boek, maar is ook visueel zichtbaar gemaakt in een video over de geschiedenis van het huis. Via een zogenaamde QR-code, die bij het artikel is afgedrukt, kan met behulp van een mobiele telefoon en een speciale app het filmpje worden opgeroepen.

Die 'verrijking' van het gedrukte boek was een grote wens van auteur Annet Werkhoven die daarmee ook graag een jonger publiek wil bereiken. Om dat mogelijk te maken kreeg Werkhoven -na de verschijning van het eerste boek in de serie- een subsidie. ,,En ik hoop heel erg dat ik mijn vierde boek ook kan aanvullen met gefilmd materiaal'', zei Werkhoven bij de presentatie van het boek.

MEER FOTOMATERIAAL De artikelen in het boek ‘Aan de Stichtse Lustwarande’ zijn uitgebreider dan de versies die eerder in de krant werden gepubliceerd. Ook is er meer en ander fotomateriaal aan toegevoegd. Het boek is uitgegeven bij Nabij Producties uit Nijkerk (www.nabijproducties.nl) en in de plaatselijke boekhandel verkrijgbaar. Het boek kost 19,95 euro. Ook deel 1 en 2 zijn nog verkrijgbaar.

advertentie
advertentie