Truus Waltmann, Bo Hendriksen en Liobe Kamminga organiseren de lezingen.
Truus Waltmann, Bo Hendriksen en Liobe Kamminga organiseren de lezingen. Monique José Timmermans

Populaire schrijvers voor lezingen naar Maarn

27 oktober 2018 om 06:54 lokaal

MAARN Het samenwerkingsverband dat bestaat uit Maarn Wijzer, de Regiobibliotheek en Boek&Koek organiseert dit najaar twee grote lezingen. Op 4 november is Teun van de Keuken te gast. Hij is bekend van de Keuringsdienst van Waarde in Maarn. Jan Brokken is een veelgelezen auteur van onder andere literaire non-fictie. Hij vertelt op 9 december over zijn laatste boek 'De Rechtvaardigen'.

Monique José Timmermans

In principe wordt er in het voor- en in het najaar één lezing georganiseerd. ,,Maar als de uitgever belt dat Teun van de Keuken kan komen, zeg je gelijk 'ja'. Er valt dan nauwelijks te onderhandelen over de datum", aldus Liobe Kamminga, eigenaresse van Boek&Koek. Bo Hendriksen: ,,Dat is het mooie van de samenwerking. Wisselend kunnen we bij de samenstelling van het programma een leidende of ondersteunende rol spelen. Ieder heeft zijn eigen contacten en achterban. Mijn opdracht vanuit de gemeente is om die verbinding met lokale partijen te zoeken", vertelt Bo Hendriksen. Zij is sinds juni werkzaam vanuit de bibliotheek en verantwoordelijk voor het beheer van de gemeentegelden die beschikbaar zijn per dorp voor cultureel aanbod.

Dankzij de samenwerking zijn er verschillende locaties beschikbaar voor activiteiten. De komende twee lezingen zijn in de winkel van Boek&Koek. ,,Juist de sfeer van die ruimte is leuk voor deze lezingen", meent Truus Waltmann namens Maarn Wijzer, die binnen het cursusaanbod ook literaire lezingen initieert. Er wordt aangehaakt bij actuele thema's, zoals met Jan Brokken, of onderwerpen die bijvoorbeeld in boekenclubs besproken worden. ,,Zo kwamen we destijds bij Annejet van der Zijl." Alle drie staan ze ervoor open om leuke, nieuwe dingen te proberen, zoals met Teun van de Keuken.

SUPERMARKTJUNGLE Aanhakend bij de landelijke Kookboekenweek staat 'De Supermarktsurvivalgids' centraal op 4 november. Teun van de Keuken legt bloot waar de consument in de supermarktjungle met open ogen in de valkuilen van de marketingtrucs valt. 'Als je het doet, is dat niet erg. Maar doe het dan bewust', is de strekking van het boodschap die Van de Keuken komt brengen. ,,Je wordt echt aan het denken gezet door de lezing en het boek van Van de Keuken."

De Nederlandse consul die tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden Poolse Joden hielp ontsnappen vanuit Litouwen staat centraal in het boek 'De Rechtvaardigen' van Jan Brokken. Het onderwerp stond zeer recent in de belangstelling. Minister Blok heeft officieel excuus aangeboden aan de nabestaanden van de familie van de consul, de reprimande die hij kreeg voor zijn niet-consulaire handelen noemt Blok nu ongepast. Kamminga: ,,Brokken schrijft heel toegankelijk en zo vertelt hij ook. Het is zeer de moeite waard om deze lezing te bezoeken."

Kaarten voor beide lezingen zijn onder andere verkrijgbaar bij Boek&Koek en kosten 5 euro voor Teun van de Keuken op 4 november en 10 euro voor Jan Brokken op 9 december. Beide lezingen zijn van 14.00 tot 16.00 uur bij Boek&Koek in het centrum van Maarn.

advertentie
advertentie