Afbeelding
Corina Blommendaal

Voedselbank krijgt eieren van mmmEggies

19 oktober 2018 om 06:15 lokaal

DOORN Het was vrijdag 12 oktober Wereld ei dag. Negentien pluimveehoudsters hebben zich verenigd onder de naam mmmEggies met als motto 'samen sterk voor het Nederlandse ei'. Ze hebben landelijk zoveel mogelijk pluimveebedrijven gestimuleerd om eieren te leveren aan voedselbanken. Ook in deze regio is dat gebeurd dankzij Hofstede de Zandweg in Leersum. Zij leverden verse eieren voor de voedselbank op de Utrechtse Heuvelrug.

Corina Blommendaal

'Een ei hoort erbij', is een gezegde dat we al jarenlang gebruiken. Eieren bevatten veel gezonde bouwstoffen en dus is het een goede zaak als eieren onderdeel zijn van de voedselpakketten van de Voedselbank. De dames van de mmmEggies komen overal in felroze blouses op hakken om op een brede en ludieke manier het Nederlandse ei te promoten.

ACTIE ,,Toen we van deze leuke actie hoorden, hebben we ons meteen aangemeld", vertelt Jacqueline Roubos, die samen met haar man eigenaar is van Hofstede de Zandweg in Leersum. ,,Uiteraard hadden we wel gevraagd om het te kunnen leveren aan een regionale voedselbank hier in de buurt." Naast bijna 15.000 kippen, zijn er 130 koeien en is het zowel een melkvee- als biologische pluimveehouderij.

Reinier van Kuyk, bestuurslid van de Voedselbank Utrechtse Heuvelrug is blij met deze gift van De Hofstede. ,,Eieren zijn best lastig om mee te krijgen in de voedselpakketten. Meestal zijn er niet genoeg, ze zitten niet iedere week in de pakketten. Dus wij zijn blij met alle pluimveehouders die ons eieren willen leveren." Zodra Van Kuyk van de actie hoorde en de mogelijke levering door Hofstede de Zandweg, belde hij meteen naar De familie Roubos en was het snel geregeld.

,,Wij doen graag mee waar het gaat om het helpen van mensen. Je schrikt toch altijd weer om hoeveel mensen het gaat die niet 'gewoon' boodschappen kunnen doen", zegt Roubos.

OVER DE KIPPEN De familie Roubos heeft wel vaker aan de Voedselbank geleverd, maar soms is er leegstand bij de kippen en kunnen er geen eieren geleverd worden tot er nieuwe kippen komen. ,,Als de kippen hier komen, noemen we ze 'puberkippen'", legt Jacqueline Roubos vervolgens uit.

,,Ze zijn dan ongeveer zeventien weken oud en gaan dan bijna beginnen met eieren leggen. Niet alle kippen leggen dagelijks een ei, maar je kunt uitgaan van ongeveer 90 procent dus we hebben zo'n 13.000 eieren per dag. Die worden opgehaald, op grootte gesorteerd en uitgeleverd aan supermarkten en andere leveranciers, met als huismerk 'Blije Kip eieren'. De kippen gaan iedere dag om tien uur naar buiten, krijgen biologisch voer, komen zelf weer naar binnen zodra het donker wordt en hebben een goed leven.
Wij worden jaarlijks gecontroleerd of we voldoen aan alle eisen en zijn biologisch gecertificeerd voor zowel de Nederlandse als de Duitse markt."

ONTWIKKELINGEN De Voedselbank Utrechtse Heuvelrug hoopt natuurlijk nog vele eieren te mogen ontvangen van de pluimveehouders in de regio. In algemene zin is intussen is duidelijk geworden dat de opslagruimte in Leersum uiteindelijk wel dichtgaat, maar dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug inmiddels de garantie heeft gegeven dat er hoe dan ook een oplossing wordt gezocht. Magda Roestenburg is pas gestart als coördinator acquisitie voor Leersum en Amerongen en was er als de kippen bij om zich voor te mogen stellen (foto). Meer informatie op www.voedselbankutrechtseheuvelrug.nl

advertentie
advertentie