Afbeelding
Stichting Tussen Heuvelrug & Wetering

Gemeente wil geld uittrekken voor renovatie Heidetuin

lokaal

DRIEBERGEN Pleidooien om de verwaarlozing van de Heidetuin een halt toe te roepen, lijken eindelijk succesvol. Het 60 jaar oude natuurterrein op de hoek van de Arnhemsebovenweg en de Wethouder Verhaarlaan is al jaren in verval. Maar er is hoop, nu burgemeester Frits Naafs en financieel wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) zich na een gesprek achter de wensen van de vereniging Tussen Heuvelrug & Wetering hebben geschaard.

Michiel Schaaij

ALLURE Ooit trok de allure van de Heidetuin bezoekers van heinde en verre naar het Rijsenburgse Bos en verdiende Driebergen het predicaat 'Heidehoofdstad van het jaar'. Naafs noemt het perceel één van de mooie plekken in de gemeente. Hij wil met een opknapbeurt een einde aan het verval maken en trekt daarbij een vergelijking met het parkje en de vijver aan de Oranjelaan. Die werden eerder dit jaar, na acties van inwoners, onder handen genomen.

BAGGEREN Op welke manier de Heidetuin precies hersteld gaat worden, moet de gemeente nog met vrijwilligers en met de vereniging Tussen Heuvelrug & Wetering bespreken. Wethouder Boonzaaijer zegt zich te kunnen voorstellen, dat niet wordt vastgehouden aan de oorspronkelijke indeling, maar dat opnieuw wordt gekeken naar de meest geschikte plekken voor heideplanten. In oktober begint de gemeente alvast met het uitbaggeren van de waterloop op het terrein.

BUDGET Welk bedrag er met de totale renovatie  is gemoeid, is nog niet duidelijk. Dat hangt onder andere af van de ambities van het herstelplan. De kosten van een eerder plan van aanpak, werden begroot op een kleine 200 duizend euro. Dat bedrag zal in de tussentijd niet lager geworden zijn, geeft wethouder Boonzaaijer toe. Hij gaat nu bekijken, hoe hij de kosten van de opknapbeurt kan inpassen binnen het bestaande onderhoudsbudget voor de buitenruimte.

WERELDFAAM De Heidetuin werd in 1953 aangelegd, nadat door een zware storm een open plek in het Rijsenburgse Bos was ontstaan. De Driebergse hortus verwierf wereldwijde faam en er werden regelmatig buitenlandse bezoekers gesignaleerd. Maar door achterstallig onderhoud takelde de Heidetuin steeds verder af.

RAMPGEBIED Eerder dit jaar verklaarde de vereniging Tussen Heuvelrug & Wetering de Heidetuin zelfs tot rampgebied en werden vrijwilligers opgeroepen om mee te helpen met een opruimactie. Eind juni stak een aantal Driebergenaren hun handen belangeloos uit de mouwen om de gevolgen van de stormschade van afgelopen winter aan te pakken en zwerfvuil op te ruimen. Intussen is er door de zomerdroogte nieuwe schade ontstaan.

VERGROENING Behalve over de Heidetuin heeft burgemeester Naafs ook met de vereniging Tussen Heuvelrug & Wetering gesproken over herstel van het Rosarium en over een plan voor meer bomen in het dorpscentrum. Wethouder Boonzaaijer zegt dat hij over die vergroening een afspraak heeft gemaakt met de nieuwe vastgoedeigenaar van het Albert Heijn-pand aan de Hoofdstraat.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 34 minuten geleden
Afbeelding
Fatale brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 3 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28
Afbeelding
Schoorsteenbrand aan de Broekweg 24 sep, 16:52
Afbeelding
Johan Kraan nieuwe voorzitter KCD 24 sep, 13:09