Kom alles te weten over de Pyramide van Austerlitz

28 maart 2024 om 21:25 Lokaal Deel je nieuws

Het was een hele belevenis in oktober 1811. De Franse keizer Napoleon Bonaparte bezocht met zijn enorme gevolg Utrecht. Holland maakte destijds deel uit van het Franse keizerrijk. Utrecht was feitelijk een Franse stad. Welke sporen liet Bonaparte na in Utrecht en waarom bouwde zijn leger een pyramide in Austerlitz?

Als u dat wilt weten moet u op dinsdagmiddag 9 april naar het Trefpunt in Maarn komen, waar Gert Lamers voor de ouderenorganisatie Heuvelrug Senioren een presentatie geeft over dit onderwerp. De presentatie begint om 14.00 uur, de zaal is open om 13.30 uur. Voor leden is de presentatie gratis, niet-leden van Heuvelrug Senioren zijn ook welkom, maar voor hen is de entree €5,00, tenzij zij ter plaatse lid worden. De koffie en/of thee zijn gratis.

Gert Lamers is gepensioneerd onderwijzer en is al jaren gids bij de Pyramide van Austerlitz, waar hij o.a. schoolgroepen en andere groepen rondleidt. De Pyramide is een kenmerkend onderdeel van de Franse Tijd in Nederland (1795-1813). Een periode waar de huidige wetgeving en zaken als achternamen, metriek stelsel, straatnamen en huisnummers hun oorsprong vonden. “Deze tijd, maar ook de aanloop er naar toe is een zeer interessante periode in onze geschiedenis, waar veel over te vertellen valt”, zegt Gert. Dat doet hij dan ook en zelfs in Franse sferen, want tijdens zijn presentatie hult hij zich in een Napoleontisch soldatenpak.

advertentie
advertentie