‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend, deze moeten we koesteren.’ benadrukt de 102 jaar geworden, recent overleden, Anna de Leeuw- Samuel uit Apeldoorn.
‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend, deze moeten we koesteren.’ benadrukt de 102 jaar geworden, recent overleden, Anna de Leeuw- Samuel uit Apeldoorn. Jehuda de Jong

Drie generaties Joden in Nederland

29 maart 2023 om 07:27 Kunst

DOORN De expositie ‘Drie generaties Joden in Nederland’, mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, in het Cultuurhuis in Doorn vertelt met foto’s en ingesproken teksten de levensverhalen van drie en soms zelfs vier generaties Joden in Nederland.

De tentoonstelling is in het kader van 75 jaar vrijheid gemaakt door beeldend kunstenaar Jehuda de Jong en is sindsdien op verschillende locaties getoond in Nederland. Naar aanleiding van de foto’s maakte Jehuda tekeningen, collages en keramische portretten. Deze werken zullen niet getoond worden omdat het werk te kwetsbaar is in de openbare ruimte.  

VRIJHEID

De geportretteerden spreken zich uit over familie, hun Joodse identiteit en wat vrijheid voor hen betekent. De teksten zijn kort en kracht op het verhaal van Anna na. Boaz uit Driebergen, voelt zich vooral Joods als hij zijn Maccabi Tel-Aviv voetbalshirt aan heeft als ze het in de klas over Israël hebben. Zijn zusje Tamar zingt met haar broertje Jaïr een Hebreeuws liedje omdat hij zich nog niet kan uitspreken over zaken als vrijheid en identiteit. 

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Boaz uit Driebergen, voelt zich vooral Joods als hij zijn Maccabi Tel-Aviv voetbalshirt aan heeft als ze het in de klas over Israël hebben. - Jehuda de Jong

KOESTEREN

,,Vrijheid is niet vanzelfsprekend, deze moeten we koesteren”, benadrukt de 102 jaar geworden, recent overleden, Anna de Leeuw- Samuel uit Apeldoorn. De oorlog met al haar verschrikkingen stond haar nog helder voor ogen. Als enige van haar familie overleefde zij de bezetting doordat zij niet werd ontdekt op de wisselende onderduikadressen. Odette de Leeuw, kleindochter van Anna, zegt: ,,Vrijheid is kunnen zijn wie je bent en in vrede kunnen leven en wonen.”

Jehuda de Jong: ,,Welkom om te komen kijken en te luisteren. Neem voor het bezoek uw mobiele telefoon mee zodat u de via bijbehorende QR-codes, deze hangen ‘grijpklaar’ aan de expowand in het cultuurhuis, de audioberichten kunt beluisteren.”

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie