Deze expo werd gemaakt door de Doornse beeldend kunstenaar Jehuda de Jong.
Deze expo werd gemaakt door de Doornse beeldend kunstenaar Jehuda de Jong. Jehuda de Jong

Besloten expositie op Moersbergen in Doorn

Kunst

DOORN Tot 1 maart is in de kelders van Kasteel Moersbergen in Doorn op afspraak een tentoonstelling te zien: ‘Drie generaties Joden in Nederland’. Deze expo werd gemaakt door de Doornse beeldend kunstenaar Jehuda de Jong-van der Tak.

De Jong is bekend van haar fotoserie ‘Kinderen op de Heuvelrug ten tijde van corona’, die Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant zes weken lang in april en mei wekelijks als dubbele pagina publiceerde.

De Jong exposeerde in september en oktober in het Twentse Borne in de voormalige synagoge. 75 jaar vrijheid en de oorspronkelijke functie van de synagoge - Joden een onderkomen bieden tijdens hun samenzijn - maakten dat Jehuda de Jong het heel bijzonder vond om speciaal voor die locatie beeldend werk te maken, en daarmee Joden terug te brengen naar deze plek.

KELDERS De tentoonstelling trok binnen de COVID-19 mogelijkheden veel bezoekers en was naar eigen zeggen een groot succes. Deze expositie is daarom nu de komende maanden op afspraak te bezoeken in de gewelven van Ridderhofstad Moersbergen in Doorn. De bewoners van Moersbergen hebben deze leegstaande imposante ruimten daarvoor ter beschikking gesteld. Deze gewelfde kelders uit 1430 zijn na afloop van de expositie als hoogst inspirerende werkruimte te huur.
De Doornse maakt gebruik van verschillende materialen en technieken, waaronder fotografie en gesproken teksten: de QR-codes zijn af te luisteren met eigen telefoon en koptelefoon/oortjes.

SPELREGELS Voor en tijdens COVID-19 fotografeerde zij - eerst in haar (mobiele) studio en later buiten - een aantal Joodse families. Hierbij legde zij zichzelf een paar spelregels op: de geportretteerde families bestonden uit drie of zelfs vier opvolgende generaties grootouder/ouder/kind/kleinkind; elke generatie diende Joods te zijn, dus naar de Joodse traditie geboren uit een Joodse moeder; elke generatie moest willen meewerken en in Nederland wonen.

Dit project kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds is hét publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed in Nederland. Vooraf een afspraak maken is noodzakelijk en kan via telefoonnummer 06-54-677-303 of telefoonnummer 06-33666-555.

Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 1 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen 12 uur geleden
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (5): ‘De energiemarkt is duidelijk doorgeschoten’ 3 okt, 16:00