Wethouder Hans Waaldijk was vrijdag 16 oktober aanwezig bij de opening van de tentoonstelling.
Wethouder Hans Waaldijk was vrijdag 16 oktober aanwezig bij de opening van de tentoonstelling. AnnaTiecken Tiecken Photography

Cultuurhuis Doorn komt met kunst weer tot leven

Kunst

DOORN Van de overleden kunstenaar Jan Meine Jansen en de overleden kunstenares Jacomine Stam zijn, met ieder een heel eigen stijl in het Cultuurhuis in Doorn, enkele weken schilderijen te zien. Ambtenaren en bezoekers uitten zich kort na het ophangen van de werken al blij, dat de muren van het huis weer gevuld zijn. ,,Dat geeft fleur en warmte na zo’n lange periode van strenge coronamaatregelen”. 

Het initiatief voor deze tentoonstelling werd genomen door Nynke van Amerongen samen met Geeske Zwarts en Jaap Koster. Alle drie houden zij van kunst en kenden zij Jacomine als mede-Soroptimist, als leerling respectievelijk goede vriendin. Afgelopen vrijdag vond door wethouder Hans Waaldijk de opening van de tentoonstelling plaats.

DRENTSE LANDSCHAPPEN Jan Meine Jansen werd op 17 februari 1908 in Meppel geboren. Hij was een Nederlandse schilder, tekenaar en monumentaal kunstenaar. Hij bezocht de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijs waar hij de MO-aktes A en B voor tekenen haalde. Daarna was hij leerling van de Rijksacademie in Amsterdam. Hij schilderde en maakte gouaches, met name figuurstudies. Typerend waren zijn (Drentse) landschappen, portretten en stillevens. Als monumentaal kunstenaar maakte hij ook muurschilderingen en ontwierp glas-in-lood en glas-in-betonramen. Hij exposeerde meerdere malen en zijn werk werd opgenomen in de collecties van onder meer het Centraal Museum, Rijksmuseum Amsterdam en het Drents Museum. Hij overleed 13 oktober 1994 in Driebergen-Rijsenburg.

INTERESSE VOOR NATUUR Op 26 maart 1928 werd Jacomine Stam in de gemeente Hoogeveen geboren. Na de kweekschool studeerde ze Nederlands en volgde zij de teken- en kunstacademie. Aan het Revius Lyceum in Doorn gaf ze jaren les in tekenen. Ook was ze examinator op de tekenacademie. In Zeist doceerde ze aan De Toets, een kunstenhuis. Jacomine was aquarellist en schilder. Ze werd geboeid door de natuur, vooral door bomen en dieren, ze hield van de zon en leefde graag aan de Nederlandse kust. Het water had een speciale aantrekkingskracht op haar. Ook schilderde ze in opdracht veel kinderportretten. Op 2 januari 2020 overleed ze in het Leendert Meeshuis in Bilthoven.

De expositie is tijdens openingstijden van het Cultuurhuis gratis te bezoeken van 16 oktober tot en met 26 november. De opbrengst van een aantal te verkopen schilderijen is voor Cultuur in de dorpen. Nadere informatie over de kunstwerken is te verkrijgen bij Nynke van Amerongen via haar mailadres: tva.amerongen@casema.nl.

Afbeelding
advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 12 uur geleden
Afbeelding
Fatale brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 15 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28
Afbeelding
Schoorsteenbrand aan de Broekweg 24 sep, 16:52
Afbeelding
Johan Kraan nieuwe voorzitter KCD 24 sep, 13:09