Fré Dommisse
Fré Dommisse Collectie Van Lamoen-Dommisse

Vergeten Doornse schrijfster opnieuw in de belangstelling

Kunst Deel je nieuws

De Doornse schrijfster Fré Dommisse is opnieuw in de belangstelling gekomen. Afgelopen dinsdag (15 juni) was zij onderwerp van gesprek bij het onlineprogramma SPUI25. En nu is bekend geworden dat er aan een biografie over de geliefde Doornse auteur en kunsthandelaar wordt gewerkt.

Dommisse werd in 1900 geboren in Ootmarsum. Zij wist al jong dat ze schrijfster wilde worden, maar helaas werd ze psychisch ziek. Eenmaal hersteld, debuteerde Dommisse in 1929 met het boek Krankzinnigen, waarin zij haar ervaringen beschreef over de periode waarin ze in een inrichting was opgenomen. Het boek oogstte veel lof en beleefde verschillende herdrukken.

Enige jaren na het verschijnen van Krankzinnigen vestigde Dommisse zich in Doorn, met haar blinde moeder en haar partner (zuster) Dina de Jong. Dommisse was niet alleen schrijfster. Samen met haar partner dreef zij tot haar dood (in 1971) tevens een kunsthandel aan de Boschlaan (tegenwoordig Kortenburglaan). De villa werd druk bezocht; de dames waren ‘gezien’ in Doorn. Ze ontvingen niet alleen kunstminnaars, maar ook schrijvers, onder wie de eveneens in Doorn zeer bekende Simon Vestdijk, met wie zij bevriend waren.

Dommisse schreef nog diverse boeken, die goed ontvangen werden. Maar helaas was de roem van korte duur: al tijdens haar leven raakte haar naam bij het grote publiek in vergetelheid.

Het plan voor een biografie is afkomstig van historica dr. Catharina Th. Bakker (1964). Bakker heeft geschiedenis gestudeerd en schrijft veel over de geschiedenis van gezondheidszorg en psychiatrie. Vorig jaar kwam haar eerste biografie uit: De lijfarts van de koning. Het avontuurlijke leven van Franz Joseph Harbaur (1776-1824). Het idee om zich in het leven van Dommisse te verdiepen, kwam bij toeval op haar weg. Bakker wil het werk van de schrijfster graag opnieuw voor het voetlicht brengen. Om die reden is zij begonnen met het verzamelen van materiaal over de dames Dommisse en De Jong. Zij heeft laten weten graag in contact te komen met oudere inwoners van Doorn die de dames nog gekend hebben. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de redactie.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 10 uur geleden
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30