De Doornse schrijver Gern Huijberts hoopt dat heel veel mensen plezier beleven aan het lezen van zijn boek.
De Doornse schrijver Gern Huijberts hoopt dat heel veel mensen plezier beleven aan het lezen van zijn boek. Babs Bouwman

Over zinloosheid op de Zuidas

27 juli 2019 om 11:32 Kunst

DOORN In een kantoor gebeurt van alles, maar werkt er eigenlijk wel iemand? Dat was de aanleiding voor de Doornse schrijver Gern Huijberts om zijn boek te schrijven. Een mythe doorprikken die eigenlijk niets voorstelt. Gebaseerd op meer dan 25 jaar ervaring met bazen, chefs, leidinggevenden, coaches en trainers. Onlangs bood hij bibliotheek Zout een exemplaar van 'Zinloos op de Zuidas' aan. Het dagelijkse kantoorbestaan is misschien wel zinloos, maar daarom kun je er toch best om lachen.

Babs Bouwman

,,Het schrijven was een heel proces", vertelt Gern Huijberts, die al 25 jaar in de voedingsmiddelenindustrie werkt en zich ergerde aan alle flauwekul die geschreven wordt over afvallen. Aanvankelijk wilde hij daarover schrijven, maar gedurende het proces koos hij ervoor het verhaal op te hangen aan een manager die wil afvallen. Deel één van het boek is in dagboek vorm en doorspekt met mailverkeer en skype-gesprekken met de afvalcoach. Gaandeweg kwam de kantoorsetting en verwerkte hij er elementen uit zijn eigen werkbestaan erin. Deel twee van het boek heet "Wat is jouw krachtdier?" en gaat over zelfingenomen coaches die vooral bezig zijn met zichzelf en hun eigen portemonnee te vullen. Ongelofelijk leuk om te doen, want de inspiratie lag overal. Veel dingen zijn woordelijk gezegd en echt gebeurd, maar hebben een iets andere draai gekregen. ,,Ik wilde het boek zo realistisch mogelijk maken", aldus Gern Huijberts. ,,Daarom heb ik bestaande elementen toegevoegd en het kantoor op de Zuidas geplaatst."

LEEGTE De Doornse schrijver hoopt dat mensen zijn boek grappig vinden. Natuurlijk zitten er impliciet wel boodschappen in verwerkt. Het verhaal gaat over intriges, plotjes en mensen die elkaar het leven zuur maken. De cynische conclusie is dat het allemaal nergens toe leidt. Achter de mooie façades van kantoorgebouwen schuilt leegte en zinloosheid. Terwijl managers en verantwoordelijken zogenaamd hun uiterste best doen, gebeuren er allemaal vreselijke dingen. De mensen waar ze oog voor zouden moeten hebben, zien ze als een hulpstukken om zelf beter van te worden. Dit boek gaat over slechte managers en het verschil zit erin dat de goede oog hebben voor de mensen.

UITDAGING Zinloos op de Zuidas beschrijft het wel en wee van General Manager Axel ter Steeg, zijn MT collega's, zijn coaches en de uitdagingen waar de vaste bewoner van de moderne kantoortuin mee te maken krijgt. Diverse managementmodellen passeren de revue, er wordt op pokemons gejaagd, er zijn afdelingsvergaderingen, beoordelingsrondes, er passeren groeps-appjes en mailtjes. ,,Ik heb het allemaal meegemaakt en in dit boek komt het weer tot leven", vertelt Gern. ,,De grootste uitdaging was om het geduld op te brengen om alle puntjes op de i te zetten. Een kritische vriendin Margareth Hop hielp mij hierbij en door haar is het boek veel beter geworden".

Verkrijgbaar als e-book bij Bol.com en via als paperback bij mijnbestseller.nl.

advertentie
advertentie