Onderzoek naar grafheuvels. (Archiefbeeld ter illustratie.)
Onderzoek naar grafheuvels. (Archiefbeeld ter illustratie.) Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Ruim 1000 nieuwe grafheuvels ontdekt dankzij burgerwetenschappers

Historie

HEUVELRUG (ANP) Op de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe zijn meer dan 1000 nieuwe grafheuvels uit de prehistorie ontdekt. Ook zijn ongeveer 900 plekken gevonden waar destijds houtskool werd verbrand. Ook hebben onderzoekers 36 vierkante kilometer aan prehistorische akkers uit 1100 - 200 voor Christus aangetroffen en bovendien talloze oude karrensporen. De vondsten bewijzen dat het gebied in de prehistorie veel intensiever was bewoond dan tot nu toe bekend was, aldus de Universiteit Leiden.

De vondsten zijn het resultaat van het project Erfgoed Gezocht van de Universiteit Leiden, Erfgoed Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. Voor het project is de hulp van ruim 6500 zogenoemde burgerwetenschappers ingeroepen. Burgerwetenschappers zijn mensen die academici meehelpen om data te verzamelen of te rangschikken. In natuuronderzoeken is het gebruik van burgerwetenschap al heel bekend. In de Nederlandse archeologie is de burgerhulp nu voor het eerst gebruikt. Zonder die hulp had het volgens de projectleiders wel tien jaar kunnen duren om alle vindplaatsen te ontdekken.

De burgerwetenschappers speurden thuis speciale hoogtekaarten van de Veluwe en Het Utrechts Landschap af om mogelijke archeologische objecten te ontdekken. Dat leidde tot duizenden vondsten, aldus de projectleiders. Ruim 300 plekken werden steekproefsgewijs nader onderzocht en dat leverde 80 nog onontdekte grafheuvels op. Op basis van die vondsten is de kans heel groot dat op ruim 1000 andere plaatsen ook grafheuvels te vinden zijn, stelt Erfgoed Gezocht.

Volgens Quentin Bourgeois, universitair hoofddocent in Leiden, heeft het project ,,onze kijk op de prehistorie ingrijpend veranderd.” Het project heeft de Europese cultuurprijs Europa Nostra 2022 gewonnen, de belangrijkste Europese onderscheiding op het gebied van cultureel erfgoed. De prijs wordt donderdag uitgereikt.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Inloop Sociaal Dorpsteam in Leersum is terug: 'Ik ben één en al oor'
Afbeelding
Politie rukt groots uit voor woningoverval in Maarsbergen
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Inloop Sociaal Dorpsteam in Leersum is terug: 'Ik ben één en al oor' 4 uur geleden
Afbeelding
Politie rukt groots uit voor woningoverval in Maarsbergen 4 uur geleden
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 30 jan, 06:57
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39