Afbeelding
Joop Touw / BDU

Hoeveel Heuvelruggers maakten de bevrijding mee?

Historie

HEUVELRUG Naar schatting maakten 1,2 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn de bevrijding in 1945 mee. Ongeveer 27.000 van hen waren al 18 jaar of ouder ten tijde van de bevrijding. Dat blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus op basis van CBS-cijfers.

In Utrechtse Heuvelrug gaat het om 5038 inwoners (10,1 procent) die al geboren waren ten tijde van de bevrijding. Van deze groep waren er 150 al volwassen op 5 mei 1945. 

(Tekst gaat verder onder de kaart.)


REGIONAAL De Noord-Hollandse gemeenten Laren (14,4 procent) en Bergen, en Waddeneiland Schiermonnikoog hebben de meeste inwoners die herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog kunnen hebben. Van de twintig grootste gemeenten tellen Apeldoorn en Breda relatief de meeste inwoners die ten tijde van de bevrijding al geboren waren. In Almere, Utrecht en Amsterdam is die groep relatief het kleinst. In Almere is deze groep zelfs het kleinst van Nederland, op de gemeente Urk na. 

Vandaag is het exact 77 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetters, en er zo een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Die bevrijding kwam niet voor iedereen op hetzelfde moment. Zo kwamen de eerste geallieerde troepen al in september 1944 Limburg binnen. Een half jaar later - begin mei - gaven de Duitse troepen zich pas officieel over, waarmee het grootste deel van Nederland werd bevrijd. Texel en Schiermonnikoog bleven in eerste instantie alsnog bezet, maar werden in de maand daarna alsnog bevrijd. 

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 6 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 9 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 15 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33