Een moment voor een monument: van duiven en hun torens - Nieuwsblad De Kaap | Nieuws uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Een moment voor een monument: van duiven en hun torens

24 jan, 07:47 Historie
Margot Lantinga
Duiventoren bij Kasteel Maarsbergen.
Duiventoren bij Kasteel Maarsbergen.

HEUVELRUG Onze gemeente heeft veel, nog zichtbare, monumenten. Al eerder in deze rubriek zijn de schaapskooien besproken. Een duiventoren is een ander monument dat vrijwel in elk dorp van onze gemeente te zien is.

Een duiventoren is een toren dat als duivenonderkomen dienstdoet. Er zijn ook duiventillen, maar die zijn veel kleiner. Een duiventoren kan duizenden duiven herbergen. De torens hebben alles te maken met de tijd dat er nog privileges bestonden en dat het ‘bon ton’ was om een zo groot en mooi mogelijke toren op het landgoed te hebben staan. Dat gaf status.

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.