Henk ter Wal: ,,Herdenken blijft belangrijk.
Henk ter Wal: ,,Herdenken blijft belangrijk." John Beringen

De Zonnebloem staat stil bij 75 jaar vrijheid

Historie

DOORN Henk ter Wal is sinds 1 januari penningmeester en bestuurslid van de Zonnebloem afdeling Doorn. Daarnaast verricht hij als vrijwilliger het nodige werk voor deze organisatie. Als oud beroepsmilitair en lid van de Bond Nederlandse Militaire Oorlogs- en dienstslachtoffers is hij ook actief bij het organiseren van de activiteiten rondom de 75 jaar vrijheid die dit jaar wordt herdacht.

John Beringen

,,Ik heb veel vrije tijd en vind het leuk om mensen te helpen", laat Ter Wal weten. Met dat hij het zegt, wijst hij op papieren waarop informatie over het programma van het komende bevrijdingsfestival is vermeld. ,,Dit vind ik heel belangrijk", verduidelijkt hij. ,,We ervaren vrijheid als iets heel normaals maar je mag het nooit als geheel vanzelfsprekend benoemen."

VREDE Als oud militair weet hij waarover hij praat. ,,Vrede is ingewikkeld", luidt zijn commentaar. ,,Als je kijkt naar brandhaarden elders in de wereld en kijkt hoe die ontstaan dan besef je dat wij ons heel gelukkig mogen prijzen dat wij al 75 jaar in vrijheid mogen leven. Desondanks moeten we altijd alert blijven om te zorgen dat er niet opnieuw iets verschrikkelijks op gang komt. En wat ik nu ga zeggen, klinkt misschien wat kort door de bocht, maar iedereen die na 1945 is geboren, is opgegroeid in een tijdperk waarin het steeds beter ging. Vanuit dat oogpunt is het zo belangrijk dat we ons wel realiseren dat hiervoor een buitengewoon hoge prijs is betaald."

Wat organiseert de Zonnebloem in het kader van de 75 jaar vrijheid? Ter Wal pakt een papier en laat weten dat er inmiddels al een paar activiteiten zijn geweest. ,,Op 20 maart verzorgt de Oudheidskamer in Ons Centrum in Doorn een filmavond. En daarvoor is geen toegangsprijs, maar iedereen moet wel een lekker hapje meenemen voor acht personen. Dan kunnen we gezamenlijk genieten van een high tea."

Hij kijkt even op van het papier en merkt op dat het programma door het hele jaar heen loopt. ,,Ik zal er nog een paar opnoemen", gaat hij verder. ,,Op 7 mei is er een bevrijdingslunch in Cantina voor maximaal 40 personen, dan is er nog in juli een bezoek aan de erebegraafplaats op de Grebbeberg en in augustus proberen we een Indische maaltijd te organiseren, maar waar en wanneer precies weten we nog niet zeker."

ZONNEBLOEM Wat doet de Zonnebloem verder precies? ,,Kort samengevat is het zo dat de Zonnebloem zich inzet voor mensen met een lichamelijke beperking door ziekte, handicap of leeftijd. Men zorgt er voor dat deze mensen ook kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Het is een fantastische organisatie. En dat ze dit programma hebben opgezet, zal door mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt bijzonder gewaardeerd worden."

Meer informatie over het programma: Mw. E.A. Engelhard, tel. 0343 414650.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 16 uur geleden
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30