Afbeelding
Fotokring Heuvelrug
In beeld

Aanpassingen en hitteprotocol nodig voor Heuvelrugloop

20 juni 2022 om 07:24 Evenementen

MAARN Het doorgaan van de 15de Heuvelrugloop is door de extreme weersomstandigheden even onzeker geweest. Maar met aanpassingen, een hitteprotocol en een weersverwachting die net voor of tijdens de loop verkoeling zou brengen, kon het Maarnse loopfeest toch doorgaan. Na twee jaar corona was het weer leuk hardlopen in Maarn.

Gerrit Oskam

Ongeveer 140 vrijwilligers maakten het zaterdagavond mogelijk dat ruim negenhonderd lopers van jong tot oud hun rondje liepen in en door de bossen rond Maarn. Een scholierenloop over één kilometer, een loopje over 4,2 kilometer een 10 kilometer en tot slot een halve marathon (21 kilometer) vormden de uitdaging voor de deelnemers maar ook voor de organisatie. Omdat de temperatuur zaterdag 18 juni zou oplopen naar bijna 30 graden, nam de organisatie veel maatregelen om het evenement veilig te laten verlopen. Zo waren er extra drinkposten, en zorgde de brandweer, maar ook omwonenden, voor verkoelende neveldouches.

De Heuvelrugloop heeft zijn oorsprong gevonden in de Maarnse Campingloop die in 1990 voor het eerst werd georganiseerd. Dit sportieve dorpsgebeuren staat dus al jaren op de agenda op de derde zaterdag in juni. Voordat de verschillende lopen gestart worden, vraagt voorzitter Lia Turkensteen even de aandacht voor speaker en organisator Gert Dijkhorst. Hij is vanaf het prille begin betrokken geweest bij de organisatie van het evenement en stopt daar na deze keer mee. Hij wordt bedankt voor zijn tomeloze inzet, want vooral door hem is de loop geworden wat het nu is.

ZESHONDERD HARDLOPERS Dan klinkt het startschot en rennen ongeveer 160 scholieren van de basisscholen over de startstreep het dorp in. Het 5 mei plein begint dan gezellig vol te lopen met toeschouwers, deelnemers en belangstellenden. Dweilorkest, ’t Andere Manderen, een delegatie uit de harmonie Manderen uit Maarn, zet de eerste feestnummers in en de sfeer komt er goed in. Om 19.00 uur begint er een verkoelend windje over het plein te waaien. Dat geeft de organisatie, maar ook de lopers vertrouwen om voor de langere afstanden op weg te laten gaan. 

De brandweer, maar ook omwonenden, voor verkoelende neveldouches en drinkposten

Ruim zeshonderd deelnemers gaan dan van start voor hun 10 of 21 kilometer door de bossen. Eerst de lange Buurtsteeg uit en dan richting de Ruitenberg omhoog naar uitkijktoren De Doornse Kaap. Dan wat naar beneden, langs de Helenaheuvel, weer ‘vals plat’ omhoog richting Huis Maarn en tot slot via de Maarnse Grindweg het dorp weer in. De 10 kilometer lopers richting finish, maar de 21 kilometer lopers nog een keer omhoog, maar nu via de Hoogstraat naar de Ruitenberg.

HOOGTEVERSCHILLEN ZWAAR Het parcours van de Heuvelrugloop is mooi, maar zeker ook zwaar door de hoogteverschillen. En dit jaar zorgt de warmte, die toch in het bos nog blijft hangen, voor extra inspanning. Terwijl de lopers op de langere afstanden onderweg zijn, starten en finishen de lopers van de 4,2 kilometer en blijft er veel te zien en te beleven op het 5 Meiplein. Voor iedereen is er na de finish een duurzame houten herinneringsmedaille, sportdrank, water en een ijsje. Gert Dijkhorst praat dit jaar nog één keer bijna alle deelnemers over de eindstreep. De dorps- en verenigingsman kent veel deelnemers bij naam en heeft voor veel vermoeide hardlopers ook nog een persoonlijk woordje. Al 33 minuten na de start komt de eerste 10 kilometer loper binnen en volgen er al snel meer.

Vijftig meter na de eindstreep neemt Niels uit Leersum een frisse neveldouche bij de brandweer. Hij loopt al een aantal jaren hard en de Heuvelrugloop stond al een tijd op zijn verlanglijstje. Door een ernstige rugblessure, heeft hij eerder verstek meten laten gaan en toen kwam corona waardoor de loop niet door ging. Nu heeft hij de 10 kilometer gelopen en is enthousiast over het mooie parcours en de perfecte organisatie van het evenement: ,,In het bos was het nog wel warm hoor, maar nu ben ik wel weer afgekoeld.” Zegt hij als hij druipend onder de nevel vandaan stapt.

HAND IN HAND Het hitteplan blijkt te werken. Ook langs het parcours blijkt snel hulp aanwezig, als een enkele deelnemer last krijgt van de warmte. Ook dan blijkt medische hulp snel en goed aanwezig. Dat is belangrijk, want ook op de stukken verderop in het bos moet het veilig hardlopen zijn. Steeds meer lopers komen bezweet onder de tunnels vandaan en slingeren zich door de laatste bochten naar de finish. Soms nog uiterste inspanningen doen om een concurrent op de streep te verslaan, maar vaak ook hand in hand naar de eindstreep. Altijd onder luid applaus en aanmoedigingen van het publiek dat de atleten vanachter de dranghekken aanmoedigt. 

Als de meeste deelnemers binnen zijn, sleept voorzitter Lia Turkensteen samen met veel vrijwilligers met flesjes water om extra te koelen en drinken aan te bieden. Hoewel het nog niet helemaal afgelopen is, zegt ze erg tevreden te zijn over het verloop van de avond. Vrijwel geen incidenten en veel positieve reacties. ,,Dat kan alleen met de inzet van al die vrijwilligers, want anders konden we dit niet doen. Die vrijwilligers hebben we echt nodig en ik wil iedereen in Maarn dan ook uitnodigen om eens op onze website te kijken. Om mee te doen aan de Heuvelrugloop hoef je geen getrainde atleet te zijn. Je kan ook mee doen als vrijwilliger en dat geeft zeker zo veel voldoening. Op onze website www.heuvelrugloop.nl staat hoe je kan aanmelden als vrijwilliger. Want volgend jaar willen we natuurlijk weer een Heuvelrugloop organiseren.”

Ideaal, prachtig parcours en altijd perfect georganiseerd hier

Het verkoelende windje neemt wat toe en de avond valt over het plein. Daar is het gezellig rond de tap van de slijter en een kraam met snacks van de plaatselijke slager. Nog steeds komen deelnemers van de halve marathon over de finish en ontvangen hun beloning. Op dat moment loopt Ronald Vervaart soepel, met een medaille om zijn nek, de trap van het station op om de trein naar Utrecht te pakken. ,,Ik kom hier al tien jaar om aan de wedstrijd mee te doen. Ik woon in Utrecht en pak altijd even de trein. Ideaal, prachtig parcours en altijd perfect georganiseerd hier. Volgend jaar kom ik graag weer terug.”

Na best wel lang wachten komt ook de laatste deelneemster binnen. Omgeven door de mountainbikers en onder luid applaus van het publiek dat heeft gewacht. Ook over deze strijd kent Dijkhorst het verhaal dat er achter zit. Troostende woorden en een knuffel en dan sluit hij geëmotioneerd af met de woorden: ,,Eigenlijk ook wel een mooi slot zo.”

Alle uitslagen van de wedstrijden zijn te vinden op www.heuvelrugloop.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie