Afbeelding
Pixabay

Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep

Dieren

HEUVELRUG (ANP) Voor heel Nederland wordt weer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten ingesteld. Dat heeft landbouwminister Piet Adema woensdag bekendgemaakt. Niet alleen commerciële houders moeten hun pluimvee binnenhouden, maar ook hobbyhouders. In de regio waar Utrechtse Heuvelrug onder valt, gold de ophokplicht sowieso al. 

,,Het hoge aantal besmettingen maakt helaas duidelijk dat extra voorzorg nodig is”, schrijft Adema aan de Tweede Kamer.

‘UITZONDERLIJK VEEL’ De afgelopen twee maanden zijn er bij zowel commerciële pluimveehouderijen als bij hobbyhouders in diverse regio’s verschillende uitbraken geweest. Dagelijks zijn er nieuwe meldingen van dode wilde vogels in verschillende Nederlandse regio’s. ,,Het vogelgriepvirus is deze zomer niet uit Nederland verdwenen en de situatie zal met de komende vogeltrek niet verbeteren”, schrijft de nieuwe landbouwminister Adema. Normaal gesproken wordt de vogelgriep in de zomer niet meer aangetroffen, maar vorige herfst en winter raakten ,,uitzonderlijk veel” vogels besmet, zei het kabinet eerder.

Daarom gold sinds oktober vorig jaar een landelijke ophokplicht, die steeds verlengd werd. Eind juni kondigde het kabinet aan dat bedrijven hun pluimvee in sommige regio’s niet meer binnen hoefden te houden.

RISICO Maar het gevaar voor verdere verspreiding van het vogelgriepvirus is de laatste weken groter geworden, ook in regio’s waar al een ophokplicht gold. Bijkomend risico is de trek van wilde vogels, die deze maand op gang is gekomen en waarbij de trekvogels mogelijk nieuwe virusvarianten meenemen. Dit alles heeft Adema doen besluiten tot het weer instellen van een landelijke ophokplicht, die ook geldt voor bedrijven met vrije-uitloopkippen.

Adema beseft dat de maatregel ,,weer een extra tegenvaller” is voor de pluimveehouders, maar zegt dat gezien het hoge aantal besmettingen hier niet aan is te ontkomen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 11 uur geleden
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 15 uur geleden
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 18 uur geleden
Afbeelding
Overval bij juwelier aan de Rijksstraatweg in Leersum UPDATE 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Mariabeeld met verf besmeurd: ‘Zal fanatieke antichrist zijn geweest’ 20 uur geleden
Afbeelding
Grootschalige bomenkap Park Huis Doorn van de baan 7 dec, 12:03
Afbeelding
Meer geld provincie voor ‘groen-blauwe’ schoolpleinen 7 dec, 10:30