Kinderboerderij woest vanwege gedumpte konijnen: ‘Diertjes overnemen gaat niet zomaar’

2 oktober 2022 om 07:07 Dieren Kinderboerderij 't Woelige Nest
Konijnen vormen een hechte groep en houden niet van indringers.
Konijnen vormen een hechte groep en houden niet van indringers.

DRIEBERGEN Meerdere malen per jaar moet Kinderboerderij ’t Woelige Nest de Dierenambulance laten komen. Niet eens voor hun eigen dieren, maar voor het zoveelste konijn dat illegaal over het hek is gezet. Ook afgelopen week was het weer raak. Beheerder Bianka van Beek heeft geen begrip voor mensen die zo makkelijk van hun huisdier af denken te komen: ,,Gedumpte konijnen overlijden vrijwel altijd aan hun verwondingen of door de stress.”

Je konijn dumpen bij de kinderboerderij als je ervan af wilt; het lijkt zo’n goed idee. Maar dat is het absoluut niet. Meestal overleeft het beestje het niet, omdat het ernstig gewond raakt, wordt aangevallen door de andere konijnen of ’s nachts ten prooi valt aan een roofdier. Van Beek: ,,We worden regelmatig gebeld door mensen die vragen of we hun konijnen willen overnemen. Maar hoe graag we ze ook zouden willen helpen, dat gaat niet zomaar. Konijnen vormen een hechte groep en gedragen zich vijandig tegen indringers. Zet je een ander konijn erbij, dan vallen ze het arme beestje met z’n allen aan. Meerdere keren per jaar vinden wij ’s morgens een vreemd konijn in het verblijf dat helemaal aan stukken is gescheurd. Dat is afschuwelijk voor het konijn zelf, maar ook niet fijn voor degene die het moet opruimen.”

Door een konijn te dumpen maak je van jouw probleem andermans probleem.

JONKIES ,,We hebben ook wel eens meegemaakt dat er stiekem een mannetje was gedumpt bij onze konijnen”, vertelt Van Beek. ,,Op de kinderboerderij wonen met name vrouwtjeskonijnen, dus binnen een mum van tijd hadden we meer konijnen dan in het verblijf ..

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.