Afbeelding
NOS

Kabinet zet grote stappen naar heropening samenleving

18 juni 2021 om 19:29 Corona Coronavirus

HEUVELRUG Het kabinet zet grote stappen naar de heropening van de samenleving. Dat is vrijdagavond door demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge bekend gemaakt tijdens een nieuwe persconferentie. Met de aangekondigde versoepelingen, die grotendeels op 26 juni in gaan, gaat Nederland verder van het slot af.

De mondkapjesplicht vervalt grotendeels vanaf 26 juni. De plicht geldt alleen nog op plekken waar het houden van 1,5 meter afstand niet mogelijk is, zoals het middelbare onderwijs, vliegvelden, stations, en in treinen en vliegtuigen. Ook voor contactberoepen vervalt de mondkapjesplicht, omdat daar registratie en een checkgesprek verplicht blijft. Op de vorige persconferentie werd nog gezegd dat het einde van de mondkapjesplicht niet direct in zicht was. Het is namelijk een van de basismaatregelen, die volgens het openingsplan pas als laatste losgelaten zouden worden. Toen was daar nog geen datum voor bekend.

Werknemers mogen vanaf 26 juni weer voor de helft van hun werktijd naar kantoor. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt vanaf dan. Op de werkplek moeten mensen wel 1,5 meter afstand houden. Dat geldt ook in liften en kantines. Zolang deze regel geldt, is het nog niet mogelijk om weer volledig terug te gaan naar kantoor. Eerder zei demissionair premier Mark Rutte dat de maatregel pas als laatste zou verdwijnen, omdat het anders tot te veel reisbewegingen leidt.

Vanaf 26 juni mogen er twee keer zoveel mensen in dierentuinen, pretparken en op kermissen zijn dan eerder was gepland. Het kabinet besloot vrijdag in deze zogeheten doorstroomlocaties één bezoeker per vijf vierkante meter toe te staan in plaats van één per tien vierkante meter. Ook hier moeten mensen nog altijd 1,5 meter afstand van elkaar houden. Dat betekent dat deze instellingen en evenementen veel meer mensen kunnen ontvangen.

Alle evenementen die plaatsvinden op reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, zijn toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100 procent van de 1,5 meter-capaciteit kunnen gebruiken. Vergunningplichtige evenementen zijn onder voorwaarden weer vanaf 30 juni toegestaan.

Daar waar coronatoegangsbewijzen gelden, hoeft de anderhalve meter niet in acht te worden genomen. Vanaf 23 juni geldt dat, naast testen voor toegang, ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs gebruikt kan worden als coronatoegangsbewijs. Dat bewijs zal waarschijnlijk vooral een optie zijn voor bijvoorbeeld een evenement of festival. Ook dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, kunnen door gebruik te maken van het coronatoegangsbewijs open zonder beperkingen.

Alle amateursporters kunnen vanaf 26 juni weer wedstrijden spelen. Publiek is vanaf die datum ook weer toegestaan, maar moet wel 1,5 meter onderling afstand houden van elkaar. Veel andere coronamaatregelen bij de amateursport waren de afgelopen periode al in fases verruimd. Zo mochten jonge sporters tot en met zeventien jaar vanaf 5 juni weer echte wedstrijden te spelen in competitieverband. Ook de sportkantines mochten weer open. Sporters van achttien jaar en ouder mochten alleen nog op de eigen club sporten. Voor juni was het acht maanden niet mogelijk om amateurwedstrijden te organiseren in verband met het toen oplaaiende coronavirus.

Mensen mogen vanaf 26 juni weer onbeperkt mensen thuis ontvangen. Ook buiten mag iedereen weer in groepen bij elkaar komen zonder beperking in aantal. Het kabinet besloot vrijdag om de maximering los te laten. Wel geldt nog altijd dat er 1,5 meter afstand in acht moet worden genomen. Op dit moment geldt nog een maximaal toegestaan aantal van vier thuisbezoekers en vier mensen in groepen buiten. Dit betekent onder meer ook dat voetbal kijken op het terras of in het café vanaf 26 juni weer mogen. Als het gaat om grote schermen, geldt dat als een evenement. En dan kan het pas vanaf 30 juni, mits er toestemming gegeven is door de autoriteiten.

Winkels, slijterijen en horeca mogen vanaf 26 juni ook weer na 22.00 uur alcohol verkopen. Het verkoopverbod vervalt vanaf dan. Eerder stond in het openingsplan dat de eindtijd voor de horeca zou verschuiven naar 00.00 uur, maar het kabinet laat een eindtijd nu volledig los. Verder mogen nachtclubs hun deuren weer openen, zolang ze op een negatieve coronatest, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs controleren. Ook voor nachtclubs gaan de reguliere openingstijden gelden, zoals voor de coronacrisis. Een herstelbewijs laat zien dat je eerder corona hebt gehad.

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen, kunnen zich gratis laten testen.

Medio augustus wordt bekeken op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan -het loslaten van de anderhalve meter en de overige basisregels- gezet kan worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie