Premier Rutte tijdens de persconferentie vrijdagavond.
Premier Rutte tijdens de persconferentie vrijdagavond. Screenshot NOS

Rutte: ‘Alle locaties gaan onder voorwaarden weer open, einde aan lockdown’

28 mei 2021 om 19:20 Corona

HEUVELRUG (ANP) Het kabinet versoepelt de coronaregels. De meeste locaties gaan onder voorwaarden weer open, kondigde demissionair-premier Mark Rutte aan. ,,We nemen een gecalculeerd risico. Als de cijfers omhoog schieten ontstaat een nieuwe situatie, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk. We verwachten dat de dalende trend doorzet en durven de versnelling aan”, aldus de premier. ,,We gaan van gesloten, tenzij, naar open, tenzij.”

Behalve de terrassen mogen vanaf 5 juni ook cafés zonder terras en restaurants weer open. Bovendien mag de horeca dan langer openblijven, tot 22.00 uur, heeft het kabinet aangekondigd. Ook mogen er dan maximaal vier mensen aan een tafel zitten. Entertainment in de horeca, zoals het tonen van EK-wedstrijden op schermen, blijft voorlopig verboden. Tegelijk met de versoepelingen in de horeca vervalt ook het verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur in winkels. Ook dat schuift op naar 22.00 uur.

CULTUUR Het kabinet vervroegt de nieuwe fase van versoepelingen vooral vanwege de culturele sector, stelde Rutte. Theaters, bioscopen en musea mogen vanaf 5 juni onder voorwaarden weer open en bezoekers ontvangen. ,,Het is een gecalculeerd risico, en als de hemel naar beneden valt en de cijfers de lucht inschieten hebben we een nieuwe situatie”, waarschuwt Rutte. ,,Maar dat scenario is onwaarschijnlijk.”

De derde stap die vanaf 5 juni van kracht is, betekent dat er maximaal vijftig mensen in bioscopen en theaters ontvangen mogen worden. Vaste plaatsen, de anderhalvemeterregel en een ‘checkgesprek’ zijn verplicht. De vaste regels, zoals het dragen van mondkapjes en het handen wassen, blijven ook van kracht.

Met toegangstesten zijn meer bezoekers welkom. In een zaal van zeshonderd man kunnen op die manier zo’n tweehonderd bezoekers worden ontvangen. Nachtclubs, discotheken en evenementen vallen nog niet onder de nieuwe fase.

Casino’s, sauna’s, zonnebankstudio’s en wellnesscentra mogen op 5 juni open. Daarbij geldt wel de regel dat ze maximaal één persoon per tien vierkante meter mogen toelaten. De bezoekers moeten reserveren en zich registreren, binnen moeten ze een mondkapje dragen en ze moeten een gezondheidscheck doen.

WINKELS Ook mogen er vanaf eind volgende week weer meer mensen tegelijk in een winkel zijn. De capaciteit gaat naar één persoon per tien vierkante meter, heeft het kabinet besloten in de nieuwe versoepeling. Tot volgende week zaterdag blijft de huidige limiet van één klant per 25 vierkante meter winkeloppervlakte gelden. Ook kunnen winkels weer hun normale openingstijden aan gaan houden. Koopavonden zijn namelijk weer toegestaan. Tot nu toe moesten winkels, met uitzondering van supermarkten, om 20.00 uur dicht.

SPORT Jeugd tot en met 17 jaar mag vanaf 5 juni weer wedstrijden tegen andere clubs spelen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond bekendgemaakt op een coronapersconferentie. Sporten in groepen is weer toegestaan en de verplichte 1,5 meter afstand geldt niet meer bij sporten waarbij dat voor de beoefening van de sport niet haalbaar is, zoals voetbal, volleybal en judo. Sportkantines, kleedkamers en douches zijn weer toegankelijk.

VACCINEREN Demissionair-minister De Jonge verwacht dat half juli kan elke Nederlander eerste coronaprik hebben. Het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus loopt ongeveer twee weken vertraging op door de leveringsproblemen bij producent Janssen. ,,We hebben iets langer nodig om iedereen de eerste prik te geven. In plaats van begin juli wordt het half juli”, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Tot dusver hadden er al bijna een miljoen Janssen-vaccins moeten zijn geleverd. Maar volgens de cijfers op het coronadashboard staat de teller nu pas op zo’n 313.000 prikken. Ongeveer 12 miljoen volwassen Nederlanders kunnen een prik krijgen. Tot nu toe zijn ruim 6 miljoen mensen gevaccineerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie