Afbeelding
Muziek festival

Mogelijk per 1 juli weer evenementen; overheid garant voor gemaakte kosten

Corona Coronavirus

HEUVELRUG (ANP) De overheid staat vanaf 1 juli grotendeels garant voor de gemaakte kosten als een concert, festival, sportwedstrijd of congres toch niet kan doorgaan als gevolg van coronabeperkingen. Daarvoor zet het demissionaire kabinet 385 miljoen euro opzij.

Door de coronacrisis konden vorig jaar de meeste evenementen niet doorgaan. De kosten werden in veel gevallen gedekt door een annuleringsverzekering, maar inmiddels hebben verzekeraars die mogelijkheid geschrapt. De financiële risico’s die bij een evenement komen kijken zijn daardoor veel organisatoren te machtig.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) komen daarom met een regeling om die risico’s te ondervangen. Bij annulering krijgen ondernemers 80 procent van de kosten vergoed, voor de overige 20 procent kunnen zij een voordelige lening krijgen.

VERSOEPELING De verwachting is dat begin juli alle volwassenen die gevaccineerd willen worden, minstens één prik hebben gehad. Het kabinet gaat ervan uit dat daarmee veel van de beperkende maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden versoepeld, al is het ,,niet denkbaar” dat dan al evenementen mogelijk zijn zoals voor corona.

Ook voor organisatoren van festivals die doorgaans in de eerste helft van dit jaar worden gehouden, biedt de garantieregeling mogelijkheden. Als zij hun evenement uitstellen tot na 1 juli, komen ook zij ervoor in aanmerking.

HUNKERING ,,Niet alleen de organisatoren, ook het publiek hunkert weer naar een concert, een festival, een voetbalwedstrijd”, zegt Keijzer. ,,We willen natuurlijk allemaal weer graag naar Dance Valley, North Sea Jazz, noem ze allemaal maar op.”

Maar het plannen ervan kost tijd en brengt momenteel veel onzekerheid met zich mee. ,,Met de garantie die met deze regeling gegeven wordt willen we die onzekerheid wegnemen”, aldus Keijzer. Zij verwacht dat het beschikbare bedrag ,,ruimschoots voldoende” zal zijn.

PERSPECTIEF Van Engelshoven gaat ervan uit dat ondernemers nu aan de slag kunnen met de organisatie van zomer- en najaarsfestivals. ,,Dit biedt echt weer perspectief.” Zij hoopt dat straks veel bezoekers zich weer kunnen vermaken ,,met muziek en al die andere vormen van cultuur die we nu zo moeten missen.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 22 uur geleden
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00