Afbeelding
Hanny van Eerden

Avondklok verlengd; in principe tot begin maart

Corona Coronavirus

HEUVELRUG (ANP) De avondklok wordt verlengd. Dat heeft het kabinet vandaag bekend gemaakt. In principe geldt de verlenging tot en met de nacht van 2 op 3 maart om 4.30 uur, maar het kabinet kijkt over twee weken goed of de maatregel mogelijk toch eerder van tafel kan. Dat zegt justitieminister Ferd Grapperhaus na overleg met ministers over de coronamaatregelen. De spertijd maakt deel uit van een pakket maatregelen, maar zal los worden bekeken.

Dat het kabinet langer vasthoudt aan de avondklok, lekte eerder al uit. De maatregel “drukt zwaar” maar volgens de experts van het RIVM en het OMT is het nog nodig hieraan vast te houden, zegt Grapperhaus. ,,Als er aanleiding is om er eerder mee te stoppen, dan zullen we dat ook doen”, aldus de bewindsman. ,,Omdat het zo’n uitzonderlijke, aparte bevoegdheid is, en in een andere wet is geregeld, gaan we het afzonderlijk beoordelen.”

BELANGRIJK GENOEG Hoewel het effect van de avondklok op de besmettingen nog onbekend is, ziet het RIVM wel minder bewegingen en bezoeken, zegt Grapperhaus. De maatregel is wat het kabinet betreft daarom belangrijk genoeg om nog in stand te houden. ,,De tekenen zijn gunstig, over de werking.” Het OMT kan het effect van de avondklok op de epidemie nog niet meten omdat de maatregel nog geen volle twee weken heeft gefunctioneerd.

Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft de avondklok echter wel een effect op het reproductiegetal (de beroemde R), dat is het aantal mensen dat een persoon besmet. Het reproductiegetal is mogelijk met 10 procent gedaald door de avondklok, zei hij. De komende week moet duidelijk worden of het huidige pakket de Britse variant - die veel besmettelijker is- kan beteugelen.

Volgens Grapperhaus wordt de avondklok goed nageleefd. De politie controleert wel streng, er zijn al duizenden boetes uitgedeeld. Uit peilingen blijkt ook dat driekwart van de mensen de maatregel accepteert, aldus Grapperhaus.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 11 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 16 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52