Afbeelding
Pixabay

Afgelopen twee weken negen coronapatiënten overleden in Utrechtse Heuvelrug

Corona Coronavirus

HEUVELRUG (ANP) In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn de afgelopen twee weken negen personen met corona overleden. Er waren in deze periode, van 20 januari tot en met 2 februari, 133 geregistreerde besmettingen (268,3 per 100.000 inwoners). Er moesten daarnaast drie coronapatiënten opgenomen worden in het ziekenhuis. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De Britse variant veroorzaakt nu al twee derde van alle coronabesmettingen in Nederland, vermoedt het RIVM. Het instituut waarschuwt dat,,het versoepelen van maatregelen alleen met de grootst mogelijke voorzichtigheid kan”. De Britse variant is een stuk besmettelijker dan eerdere varianten van het virus en dat gooit ,,roet in het eten”, aldus het RIVM. Volgens ingewijden is het kabinet van plan om de harde lockdown te verlengen tot dinsdag 2 maart. 

Op het eerste gezicht zien de landelijke weekcijfers die het instituut dinsdag naar buiten bracht er gunstig uit: het aantal nieuwe besmettingen was afgelopen week 20 procent lager dan een week eerder. In totaal registreerde het RIVM 28.628 positieve testresultaten.

REPRODUCTIEGETAL De Britse variant verspreidt zich echter zo snel, dat met het huidige tempo snel weer een stijging van het aantal besmettingen valt te verwachten. Het zogeheten reproductiegetal van de gemuteerde versie ligt ruim boven de 1. Op 15 januari was dat getal 1,28, becijfert het RIVM. Dat betekent dat 100 besmette mensen gemiddeld 128 anderen aansteken.

In de vorige weekrapportage noteerde het RIVM 35.635 besmettingen. Dat waren er slechts 8 procent minder dan de week daarvoor, het laagste percentage in weken. In de rapportage van 19 januari bedroeg de afname nog bijna 22 procent, een week daarvoor 12,5 procent.

ZUID-AFRIKAANSE VARIANT De virusvariant die in Zuid-Afrika is ontstaan, is inmiddels 23 keer in Nederland aangetroffen. De meeste van die mensen waren in Zuid-Afrika geweest, of ze hadden contact met iemand die het land recent had bezocht. Ook de twee Braziliaanse varianten hebben hun intrede gedaan. De zogeheten P2-variant is bij drie mensen aangetroffen, de P1-variant bij twee mensen.

In de afgelopen zeven dagen zijn landelijk 448 aan coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Vorige week waren dat er 512. Het totale aantal ziekenhuisopnames daalde volgens het weekrapport met 12 procent naar 1216. Van deze patiënten werden er 254 op de intensive care opgenomen, tien meer dan een week eerder.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 1 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 11 uur geleden