Afbeelding
pixabay

Kabinet verruimt niet: ‘We hadden het zo graag anders gewild’

8 december 2020 om 19:20 Corona

HEUVELRUG (ANP) Als de cijfers blijven stijgen, neemt het kabinet mogelijk strengere maatregelen nog vóór kerst. Dat kondigde premier Mark Rutte dinsdagavond aan. ,,We mogen er niet voor weglopen als dat nodig zou zijn.” Eerder werd al bekend dat het kabinet vasthoudt aan de bestaande groepsgrootte; met kerst mogen huishoudens maximaal drie mensen (ouder dan 13 jaar) van buiten ontvangen. Ook weer ‘lekker trainen met je voetbalteam’ wordt voorlopig nog niet toegestaan, zei Rutte.

Het lag al niet voor de hand dat het kabinet in de persconferentie van dinsdagavond versoepelingen zou aankondigen. De besmettingscijfers bleven de afgelopen dagen oplopen.

Eerder dacht het kabinet er nog aan deze dinsdag versoepelingen aan te kunnen kondigen. ,,Maar het gaat echt niet goed”, zegt Rutte. Het aantal ic-besmettingen zit op het dubbele van wat er nodig was voor versoepelingen. Ook stijgt het aantal besmettingen.

Volgens Rutte staan we nu op “een tweesprong”: óf de cijfers gaan voor ons de goede kant op, waardoor mogelijk vanaf half januari wel het benodigde aantal ic-opnames wordt bereikt, óf de cijfers stijgen en er komen strengere maatregelen. Om het de goede kant op te buigen kan men de kerstperiode benutten door thuis te blijven en zich aan de regels te houden.

PROEVEN Er komt in januari een proef met theatervoorstellingen voor meer publiek. Ook wordt er gekeken naar het toelaten van grotere groepen supporters bij lokale voetbalwedstrijden. Uit het experiment moet blijken wat ervoor nodig is dit soort gebeurtenissen door te laten gaan, of er meer kan als er getest wordt en wat in de praktijk haalbaar en verantwoord is, aldus de premier.

Het kabinet gaat kijken of ze extra steun kunnen vinden voor hard geraakte branches zoals bijvoorbeeld de horeca.
Verder komt er extra geld voor jongeren ‘met een plan’ voor speciale activiteiten, zoals een theatervoorstelling of het maken van een film. ,,Ook gaat het OMT onderzoeken of de leeftijdsgrens bij trainingen voor teamsporten opgerekt kan worden naar 27 jaar. Nu is dat 18 jaar.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie