Centraal Bureau Rijvaardigheid

Lokaal/Column

Dat handige blikken ding op vier wielen, met motor, stuur en rem, en comfortabele stoelen en bank, ook wel auto genoemd, is essentieel voor onze mobiliteit. En dus ook voor onze zelfredzaamheid en sociale contacten. En tegelijkertijd is een auto een moordwapen.

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) heeft daarom terecht een aantal voorwaarden gesteld om die auto te mogen besturen. Ook voor 75-plussers. Dat gaat redelijk goed, maar kan veel beter. Het is ingewikkeld om verlenging aan te vragen en de tijd die het vraagt, kan oplopen tot een half jaar of zelfs een jaar. Een van de vaardigheden van het CBR is super-bureaucratie en het bijzondere gemis de wachtlijst weg te werken.

Een verlenging van het rijbewijs aanvragen begint met het invullen van allerlei vragen over gezondheid. En niet alle vragen hebben direct te maken met rijvaardigheid, zoals het hebben van platvoeten en vroegtijdige kaalheid. Gebruik van medicijnen is een reden om verder onderzoek te doen. Wie van de 75-plussers gebruikt geen enkel medicijn? Zeer weinigen. Als je hierover de waarheid verbloemt, betekent het, dat bij een ongeluk de verzekering de gemaakte kosten niet dekt.

Voorbeeld. Een man heeft al sinds zijn jeugd astma. Om de benauwdheid en ontstekingen te onderdrukken gebruikt hij medicatie. Met succes. Hij loopt de poten uit zijn lijf op de tennisbaan. Voor verlenging van zijn rijbewijs wordt hij opgeroepen voor een controle door een onafhankelijk arts.

Die dokter moet dan alles wat werkt in het lijf gaan controleren, ook als het niets met de longen te maken heeft. Bloeddruk, voetzolen, bloed tappen voor onderzoek, zicht, kracht in armen en benen, reactievermogen, buikkrampen en andere pijntjes. En als iets niet helemaal uitgesloten kan worden als zijnde gezond, volgt een verwijzing naar een medisch specialist. Met de nodige wachttijden.

Wie gaat er mee om het CBR in Rijswijk, het noodzakelijke maar wat sukkelige bureau, wakker te bestormen met claxongeluiden? Onder het oog van camera's van de NOS. Geen enkel probleem voor de oren op deze leeftijd, die herrie. Gewoon die gehoorapparaten uitdoen.

En lopen. Bewijs van ondernemende jeugdigheid, goeie benen, wel of niet ondersteund door een hippe stok en vrolijke samenwerking. In groene kleding, want we willen vaart maken. En daarna gezellig ergens koffie drinken en taartjes eten.

Mathieu van Meijel, bestuurslid Seniorenplatform

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 3 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 20 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01